Αναδρομικός φόρος για όσους πούλησαν σπίτια τα προηγούμενα χρόνια
Ακόμη και αναδρομικό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι για παλαιότερες αγοραπωλησίες ακινήτων
Ακόμη και αναδρομικό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι για παλαιότερες αγοραπωλησίες ακινήτων
Ακόμη και αναδρομικό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι για παλαιότερες αγοραπωλησίες ακινήτων.
Ετσι θα πληρώσουν φόρο για το σπίτι που πούλησαν παρότι τότε δηλώσαν κανονικά στο Ε1 το τίμημα όπως προβλεπόταν και χωρίς να έχουν ποτέ καμία υποχρέωση να πληρώσουν φόρο για τα ποσά που εισέπραξαν, αναγκάζονται εν έτει 2016 οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγονται για έλεγχο καταθέσεων από την εφορία.
Στις περιπτώσεις αυτές η ΔΟΥ αναγνωρίζει ως νόμιμα χρήματα μόνο το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο.
Ωστόσο, πριν επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας, χιλιάδες συμβόλαια ανέγραφαν την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Έτσι η κατάθεση στην τράπεζα του επιπλέον ποσού από τον αγοραστή (το τίμημα δηλαδή πάνω από την αντικειμενική τιμή του συμβολαίου) χαρακτηρίζεται από τους ελεγκτές ως «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας», με επαχθείς συνέπειες για τον ελεγχόμενο.
Ετσι, από τις πρώτες υποθέσεις που θα ελεγχθούν με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, τον ηλεκτρονικό «ανιχνευτή» είναι όσοι είχαν κάνει στο παρελθόν επάγγελμα τις αγοραπωλησίες ακινήτων χωρίς να το δηλώσουν στην εφορία προκειμένου να φορολογηθούν ως επιτηδευματίες.
Στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα 2.500 φορολογούμενων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις πως ενώ δραστηριοποιούνταν στην πώληση ακινήτων, δήλωναν τις πράξεις αυτές ως φυσικά πρόσωπα προκειμένου να αποφύγουν τον φόρο.
Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου από φυσικό πρόσωπο, η φορολογική υποχρέωση εξαντλείται στην καταβολή φόρου μεταβίβασης (από τον αγοραστή) ενώ αν πώληση γίνει από επιχείρηση το κέρδος φορολογείται με τον εκάστοτε φορολογικό συντελεστή.
Στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού αναφέρει ότι και η λίστα των 2.500 φορολογουμένων με αγοραπωλησίες ακινήτων θα ελεγχθεί με το νέο λογισμικό των διασταυρώσεων στοιχείων με διαδικασίες-εξπρές, προκειμένου να διακριβωθεί ενδεχόμενη αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
Facebook Comments