Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Eνωσης για θέματα ανταγωνισμού ξεκίνησαν έρευνα για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με τη γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie, κλιμακώνοντας την εκστρατεία της Ε.Ε. κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η Κομισιόν είπε πως ανησυχεί ότι οι φορολογικές αποφάσεις που εξέδωσε το Λουξεμβούργο από το 2008 φάνηκαν να αντιμετωπίζουν την ίδια τη χρηματοοικονομική συναλλαγή ως χρέος και ως ίδια κεφάλαια, οδηγώντας στη διπλή μη φορολόγηση εταιρειών του ομίλου GDF Suez, όπως ήταν προηγουμένως γνωστή η Engie.

Αυτό ίσως έδωσε στην GDF Suez αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιρειών, παραβιάζοντας τους κανόνες της Ε.Ε. για την παροχή κρατικής βοήθειας, ανέφερε η Κομισιόν. Εκπρόσωπος της Engie είπε ότι η εταιρεία λαμβάνει υπ’ όψιν της την απόφαση και θα συνεργαστεί πλήρως με την Κομισιόν για να απαντήσει στα όποια ερωτήματα προκύψουν. Η Engie έχει παρουσία στο Λουξεμβούργο από το 1933 και σήμερα απασχολεί περίπου 300 άτομα, δήλωσε η εκπρόσωπός της.

 

Facebook Comments