Η διεθνής σύνοδος για τη συριακή σύγκρουση με στόχο να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν από τη διπλωματική διαδικασία για την ειρήνη στη Συρία, ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπό την προεδρία των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας, στην οποία μετέχουν υπουργοί Εξωτερικών από 23 χώρες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, θα προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει και πάλι μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης και των ανταρτών, όπως εκείνη στην οποία συμφώνησαν στις 9 Σεπτεμβρίου η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.

Η εκεχειρία αυτή κατέρρευσε την Δευτέρα, με τις δύο πλευρές να κατηγορούνται για την παραβίασή της.

Κατά την άφιξή του στη σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν να μπει ένα τέλος στον εξαετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. “Θα πρέπει να αναλογιστούμε αν υπάρχει κάποιος δρόμος που να οδηγεί ξανά σε διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία ή αν κάτι τέτοιο έχει πλέον καταστεί αδύνατον” είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τα Ηνωμένα Έθνη διέκοψαν όλες τις αποστολές βοήθειας στη Συρία μετά την πολύνεκρη επίθεση που δέχτηκε την Δευτέρα ένα κομβόι που μετέφερε εφόδια στο Χαλέπι. Σύμφωνα με τη Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο στην επίθεση αυτή σκοτώθηκε ένα στέλεχός της και περίπου 20 πολίτες.

Facebook Comments