Ο Ερντογάν κατά των ΗΠΑ για τον Γκιουλέν
Οι ΗΠΑ δεν έχουν «καμία δικαιολογία» να αρνηθούν το αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, διεμήνυσε από τη Νέα Υόρκη ο Ταγίπ Ερντογάν
Οι ΗΠΑ δεν έχουν «καμία δικαιολογία» να αρνηθούν το αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, διεμήνυσε από τη Νέα Υόρκη ο Ταγίπ Ερντογάν
Οι ΗΠΑ δεν έχουν «καμία δικαιολογία» να αρνηθούν το αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, διεμήνυσε από τη Νέα Υόρκη ο Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αν οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός σύμμαχος και νατοϊκός εταίρος μας, τότε δεν πρέπει να αφήνουν έναν τρομοκράτη σαν τον Γκιουλέν να διευθύνει την οργάνωσή του». Η Αγκυρα έχει κατονομάσει τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Ταγίπ Ερντογάν εκθείασε την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στον συριακό Βορρά εναντίον του Ι.Κ., αλλά και της κουρδικής οργάνωσης PYD. Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε την υποστήριξή του στην επιδίωξη των ΗΠΑ να εκδιώξουν το Ι.Κ. από το βασικό οχυρό του, τη συριακή πόλη Ράκα, δεσμευόμενος ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα κινηθούν μονομερώς, αλλά σε συντονισμό με τον υπό αμερικανική ηγεσία διεθνή συνασπισμό.
Σχεδόν την ίδια ώρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ότι, μετά την απελευθέρωση της Τζαραμπλούς από το Ι.Κ., επόμενος στόχος των τουρκικών επιχειρήσεων θα είναι οι πόλεις Αλ Μπαμπ και Ράκα. Ο Τούρκος αξιωματούχος επανήλθε στην πρόταση της Αγκυρας για δημιουργία «ελεύθερης ζώνης» στον συριακό Βορρά, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν αυτή την ιδέα, ενώ η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις.
Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν διωχθεί αδίκως ως μέλη του δικτύου Γκιουλέν και κάλεσε την κυβέρνηση του ΑΚΡ να κινηθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας, εφαρμόζοντας «αντικειμενικά κριτήρια». Πάνω από 100.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ οι φυλακισθέντες κυμαίνονται γύρω στις 40.000.
Facebook Comments