Υποχρεωτική γίνεται από 1ης Μαρτίου η ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ στο πληροφοριακό σύστημα, από εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος δεν απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών ή των εκπροσώπων τους στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ή του ΟΑΕΔ, προκειμένου να υποβάλουν έντυπα αρμοδιότητας των παραπάνω φορέων, όπως π.χ. αναγγελίες πρόσληψης προσωπικού, πίνακες προσωπικού, αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, αναγγελίες υπερωριακής απασχόλησης κλπ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η νέα αυτή απόφαση φέρει τέσσερα καινοτομικά στοιχεία που αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων και συγκεκριμένα:

1. Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν το μισθό ή το ημερομίσθιο εάν αυτός υπολείπεται του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου όπως θεσπίστηκε με το ν. 4093/2012.
2. Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν την αναλογία μισθού ή ωρομισθίου για τις περιπτώσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας αν αυτή η αναλογία υπολείπεται της προκύπτουσας από το νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.
3. Ειδικά για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας υποχρεούνται πλέον οι εργοδότες να συνυποβάλλουν ηλεκτρονικά όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα που αφορούν τη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως ενδεικτικά είναι η άδεια διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών.
4. Από 1/7/2013 καθίστανται υποχρεωτικά τα δύο νέα έντυπα του Πληροφοριακού Συστήματος Ε9 και Ε10 που αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή των Συμβάσεων Εργασίας Μερικής και εκ Περιτροπής εργασίας, καθώς και την υποβολή των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων.

Με τις νέες αυτές προβλέψεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:

1. Διασφαλίζεται και σε επίπεδο διοικητικής εφαρμογής ότι κανένας εργοδότης δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον εργαζόμενο μισθό ή ημερομίσθιο κατώτερο από τα επίπεδα του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού, όπως αυτά προβλέφθηκαν και θεσπίστηκαν με το Ν. 4093/2012.
2. Μπαίνουν σοβαρά διοικητικά αναχώματα κατά της αδήλωτης εργασίας.
3. Επιτυγχάνεται η πλήρης παρακολούθηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας

Facebook Comments