Ελλάδα: «Οι πωλήσεις μπορούν να αρχίσουν»
Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα από την ελληνική βουλή
Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα από την ελληνική βουλή
Υπό τον τίτλο «Οι πωλήσεις μπορούν να αρχίσουν» σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung την έγκριση από την ελληνική βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα τη νύχτα της Τρίτης, με στόχο την εκταμίευση των υπολειπόμενων 2,8 δις ευρώ. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Μονάχου, «ο Αλέξης Τσίπρας επιβλήθηκε: Το κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων».
Στο άρθρο σημειώνεται ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει και την κρατική της περιουσία για τη διάσωση – μεταξύ άλλων υπηρεσίες ύδρευσης και παρόχους αερίου», γράφει η SZ και παρατηρεί: «Κάθε φορά που τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα άβολα για τον Τσίπρα, αναφέρετια στην υποσχεθείσα από τους δανειστές συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους».
Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει τέλος ότι «το τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων που περνά ο Τσίπρας από τη βουλή είναι ακόμη ένα ένα από τα πράγματα που αποδεικνύουν ότι αθετεί τον λόγο του. Η κυβέρνησή του ανήλθε στην εξουσία με την υπόσχεση να τερματίσει την πολιτική λιτότητας. Μια ακραιφνής πολιτική ιδιωτικοποιήσεων δεν ταιριάζει στο DNΑ του αριστερού Τσίπρα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει η SZ.
«Μια τηλεοπτική αυτοκρατορία για τον ΣΥΡΙΖΑ»
Στον αμφιλεγόμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα επανέρχεται το νέο φύλλο της Tageszeitung με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, όπου θα κριθεί η συνταγματικότητα και νομιμότητα του τρόπου χορήγησης των αδειών.
Σε ανταπόκρισή της με τίτλο «Μια τηλεοπτική αυτοκρατορία για τον ΣΥΡΙΖΑ» η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει ότι «η Ελλάδα δημοπράτησε τις τηλεοπτικές της άδειες και απέκτησε έτσι ένα νέο σκάνδαλο διαφθοράς». Ο αρθρογράφος περιγράφει τις επιβαρυντικές αποκαλύψεις για τον Ιωάννη Καλογρίτσα, που είχε εξασφαλίσει μία από τις τέσσερις άδειες έχοντας λάβει το πράσινο φως της αρμόδιας επιτροπής. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε σχέσεις της οικογένειας Καλογρίτσα με την κυβέρνηση και προνομιακά δάνεια που έλαβε αυτή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρά τα capital controls και τις ελλιπείς εγγυήσεις. Όπως γράφει μεταξύ άλλων η TAZ: «Τη Δευτέρα έληγε η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης για την τηλεοπτική άδεια. Στην περίπτωση του Καλογρίτσα ήταν 17,53 εκατομμύρια ευρώ. Και για δες: Ο Καλογρίτσας αποσύρθηκε. Δεν είχε τα χρήματα».
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι «ο Τσίπρας προσπάθησε με τη δημοπρασία να δημιουργήσει αντί της παλιάς απλά μια νέα διαπλοκή μεταξύ πολιτικής, τραπεζών και ΜΜΕ». Μάλιστα παραθέτει και δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό, όπου είπε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Καλογρίτσας προφανώς συνήψε μια συμφωνία και με μέλη της τωρινής κυβέρνησης». Όπως σχολιάζει τέλος η ανταπόκριση της TAZ, «η ζημιά είναι ήδη μεγάλη, αλλά για τον Τσίπρα θα μπορούσαν να γίνουν όλα ακόμη χειρότερα». Όπως εκτιμά, το ενδεχόμενο το ΣτΕ να ακυρώσει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες θα ήταν καταστροφικό για τον Αλέξη Τσίπρα, «τον υποτιθέμενο καθαρό πολιτικό άνδρα», σχολιάζει η εφημερίδα.
«Δεν φταίει η Ελλάδα» στο προσφυγικό
Η όξυνση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και οι δραματικές εικόνες των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα αποτελούν για άλλη μια φορά σημείο αναφοράς στον γερμανικό τύπο. Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit υποστηρίζει ότι «δεν φταίει η Ελλάδα» και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση στη Λέσβο δεν πρέπει να αποδίδεται σε αποτυχία της χώρας. Πολλά κράτη της ΕΕ εξακολουθούν ακόμη να αρνούνται την υποστήριξη που έχουν υποσχεθεί».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει αριθμό προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Όπως γράφει η Zeit, «το βήμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία προβλέπει ότι οι αιτήσεις παροχής ασύλου πρέπει να εξετάζονται άμεσα στα νησιά (σ.σ. όπου καταφθάνουν οι πρόσφυγες). Παραβιάζουν λοιπόν οι ελληνικές αρχές τη συμφωνία; Έχουν αποτύχει;» διερωτάται η εφημερίδα και σημειώνει: «Μια ματιά στα νέα αριθμητικά στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής δείχνει ότι η μεταφορά αυτή των προσφύγων από την Ελλάδα αποτελεί αντίδραση σε μια αφόρητα επιβαρυντική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Αυτή κλιμακώθηκε τελευταία με την πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Και αυτή προκλήθηκε τουλάχιστον με συνευθύνη εξαιτίας της απραξίας πολλών κρατών της ΕΕ».
Η Zeit σημειώνει ότι από τους 63.302 πρόσφυγες που προβλέπεται να φύγουν από την Ελλάδα για να κατανεμηθούν σε άλλες χώρες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας μετεγκατάστασης, που ισχύει τυπικά από πέρσι, αποχώρησαν από τη χώρα μόλις 4.410 πρόσφυγες. Τέλος, αναφερόμενη στην επισήμανση της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η εφημερίδα σχολιάζει ότι πρόκειται για «μια απαίτηση που μοιάζει ανάρμοστη».
Facebook Comments