default

Εκτενές άρθρο για το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο και τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του έκδοση το Der Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ενώ στην αρχή ο Τσίπρας εισέπραττε ακόμη επαίνους για τα απροσδόκητα υψηλά έσοδα της δημοπράτησης, στο μεταξύ εντείνονται οι πιέσεις. Στην απόφασή του αυτή να μειώσει τον αριθμό των αδειών από τις οκτώ στις τέσσερις, οι επικριτές του διαβλέπουν μια προσπάθεια να αποκτήσει επιρροή στους σταθμούς. Ο αριστερός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να απαλλαγεί από τα επικριτικά έναντι της κυβέρνηση μίντια, λένε οι κατηγορίες».

Μιλώντας προς το Spiegel, ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αντικρούει αυτές τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις ανοησίες. «Στην αρχή οι επικριτές μάς κατηγόρησαν ότι κάναμε τον πλειστηριασμό μόνο και μόνο για να κλείσουμε τον ΣΚΑΪ. Αλλά ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ Αλαφούζος ήταν ο πρώτος ο οποίος έκανε αίτηση για άδεια, ο πρώτος ο οποίος εμφανίστηκε στον πλειστηριασμό και ο πρώτος ο οποίος έλαβε άδεια. Για τους επικριτές το status quo ήταν βολικό. Αυτά τελείωσαν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Οι βαρόνοι των ΜΜΕ λήστεψαν την Ελλάδα

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να μπει τάξη.Τα κανάλια έχουν συσσωρεύσει χρέη εκατομμυρίων ευρώ. Σε καμία χώρα στην Ευρώπη η εμπιστοσύνη των πολιτών στην τηλεόραση δεν είναι χαμηλότερη από την Ελλάδα, όπως καταδεικνύει μελέτη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης EBU από την περασμένη άνοιξη».

«Ορισμένοι επικεφαλής τηλεοπτικών σταθμών επωφελούνται από αναθέσεις δημοσίων έργων τα οποία μετριάζουν την επιζήμια δραστηριότητά τους στα ΜΜΕ. Με τον έλεγχο ενός σταθμού, πλούσιοι έλληνες επιχειρηματίες δεν ικανοποιούν μόνο την ματαιοδοξία τους, όπως σημειώνουν ειδικοί. Η ιδιοκτησία αυτή εξυπηρετεί και την πολιτική επιρροή, σε μια χώρα όπου το 90% των κατοίκων ενημερώνεται από την τηλεόραση».

«Οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ έχουν βέβαια επανειλημμένα αρνηθεί ότι επηρεάζουν πολιτικούς για να αποσπάσουν την ανάθεση κρατικών έργων. Ωστόσο ο Παππάς δεν τους πιστεύει. «Οι βαρόνοι των ΜΜΕ απέκτησαν αθέμιτη επιρροή, και στο κράτος, και δεν πλήρωναν τους φόρους που τους αναλογούσαν. Λήστεψαν την Ελλάδα. Σε αυτό θα βάλουμε τέλος», δηλώνει ο κ. Παππάς.

Σύμφωνα με το Spiegel, η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει ότι αν εκλεγεί θα ακυρώσει την αναδιοργάνωση του τηλεοπτικού τοπίου, κάτι που προσπαθεί τώρα «να αποτρέψει η κυβέρνηση Τσίπρα με νέο νόμο». Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, η ΕΡΤ θα αποσυρθεί από τη διαφημιστική αγορά, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα για τους τέσσερις νέους καναλάρχες.

«Παρά την επιδεικτική θριαμβολογία, το άκυρο δημοψήφισμα συνιστά κόλαφο για τον Όρμπαν»

Κυρίαρχο θέμα στα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου σήμερα είναι το χθεσινό δημοψήφισμα στην Ουγγαρία με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις για την ανακατανομή των προσφύγων.

Η ουγγρική Nepszabadsag που πρόσκειται στην αντιπολίτευση εκτιμά ότι επρόκειτο για μια «δεινή πολιτική ήττα για τον Όρμπαν, που όμως δεν θα έχει άμεσες συνέπειες. (…) Σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ το τίμημα που πληρώσαμε για το δημοψήφισμα του Όρμπαν. (…) Ότι τα άλλοτε δημόσια ΜΜΕ καλλιέργησαν χωρίς λόγο και αιτία ένα κλίμα πανικού, ότι ανατέθηκε σε βουλευτές να μεταφέρουν στους πολίτες μηνύματα αχαλίνωτου μίσους. (…) Το έγκλημα του Όρμπαν έγκειται στο ότι ήθελε να μετατρέψει την Ουγγαρία σε κάτι που δεν μπορεί να είναι. Η χώρα τού έδειξε ότι δεν θα του το επιτρέψει».

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει: «Παρά την επιδεικτική θριαμβολογία, το άκυρο δημοψήφισμα συνιστά κόλαφο για τον Όρμπαν. Εδώ και έναν χρόνο ο τελευταίος ενισχύει τη δημοτικότητά του με μια σκληρή προσφυγική πολιτική και την αντίσταση κατά των ευρωπαϊκών ποσοστώσεων. (…) Στόχος ήταν να ενισχυθεί μέσω του δημοψηφίσματος ακόμη περισσότερο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Απέτυχε όμως. Προφανώς η πλειονότητα των Ούγγρων αντελήφθη το πολιτικό θέατρο και κατ΄ επέκταση την φθηνή προσπάθεια του Όρμπαν να αποπροσανατολίσει από τα σκάνδαλα διαφθοράς και τα κακώς κείμενα στη χώρα. Παρά ταύτα δεν απειλείται στην παρούσα φάση. (…) Ούτε και οι πρώτες δηλώσεις του αφήνουν να διαφανεί μια αλλαγή πολιτικής. Αντιθέτως, προανήγγειλε να προχωρήσει μέσω συνταγματικών αλλαγών σε περαιτέρω αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τους μετανάστες».

Γερμανία: Καιρός να εκφραστούν οι δημοκρατικές δυνάμεις

Με αφορμή τους σημερινούς εορτασμούς για την 26η επέτειο της Γερμανικής Επανένωσης, ηNürnberger Nachrichen σχολιάζει: «Θα ήταν συνετό να περιορίσει κανείς το -ειδικά στη Γερμανία- διογκούμενο χάσμα μεταξύ των εύπορων και των χαμηλών εισοδημάτων μέσα από μια πιο ισορροπημένη και δικαιότερη φορολόγηση. Αυτή θα ήταν η καλύτερη συνταγή κατά της οργής και της δυσαρέσκειας αλλά και κατά λαϊκιστών πολιτικών που επωφελούνται από αυτή την κατάσταση. Ωφελούνται επίσης από το γεγονός ότι στην εποχή του ίντερνετ εκείνοι που φωνάζουν έχουν στο μεταξύ μεγαλύτερο ακροατήριο από ότι παλαιότερα. Όσοι ζουν ευχάριστα σε αυτή τη χώρα δεν βρίσκουν τόσο συχνά ευήκοα ώτα.

Εντούτοις παραμένει η πλειοψηφία η οποία αποδέχεται ή και εκτιμά το ελεύθερο αυτό κράτος. Ήρθε ο καιρός να εκφραστεί πλέον πιο δυναμικά η σιωπηρή αυτή πλειοψηφία. Η δημοκρατία, ως υπόθεση όλων των πολιτών, χρειάζεται περισσότερους μαχητές υπέρ της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανεκτικότητας αλλά και της ανοιχτής κοινωνίας που αποτελεί το θεμέλιο επιτυχίας αυτής της χώρας».

 

Facebook Comments