Νέα μέτρα και ενεργοποίηση του «κόφτη» από τον Απρίλιο – Σήμα για ανασχηματισμό από τους «έξω»
Χαρές και πανηγύρια στην κυβέρνηση μετά τα τελευταία νέα για τα έσοδα αλλά και για την ανάπτυξη δια χειρός μάλιστα (τα τελευταία) του «μισητού» ΔΝΤ
Χαρές και πανηγύρια στην κυβέρνηση μετά τα τελευταία νέα για τα έσοδα αλλά και για την ανάπτυξη δια χειρός μάλιστα (τα τελευταία) του «μισητού» ΔΝΤ
Χαρές και πανηγύρια στην κυβέρνηση μετά τα τελευταία νέα για τα έσοδα αλλά και για την ανάπτυξη δια χειρός μάλιστα (τα τελευταία) του «μισητού» ΔΝΤ. Το success story της αριστερή κυβέρνησης του τρίτου μνημονίου μπορεί επιτέλους να σταθεί και σε… στοιχεία, φέρνοντας μνήμες του φθινοπώρου του 2014 που η πορεία προς την ανάκαμψη – την οποία διέκοψε κάθετα και επικίνδυνα η κυβέρνηση Τσίπρα – είχε ξεκινήσει.
Τώρα λοιπόν, δύο χρόνια μετά και ένα μνημόνιο επιπλέον με σχεδόν 90 δισ. ευρώ φορτωμένα και ένα βουνό φόρων που δεν σταματά να… ψηλώνει, ο Τσίπρας έρχεται στη θέση Σαμαρά, την οποία κατηγορούσε ότι με τα πλεονάσματα που ανακοίνωνε «θυμίζει το “λεφτά υπάρχουν” του Παπανδρέου».
Βέβαια η προσγείωση από το ΔΝΤ, μετά την απογείωση για την ανάπτυξη του 2017 στο +2,8% που προέβλεψε τις προάλλες, ήρθε και ήταν βαριά. Συγκεκριμένα το Ταμείο περιέγραψε ως μη ρεαλιστικούς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τόσο του προϋπολογισμού του 2017, όσο και του μνημονίου, όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν εφαρμοσθεί πλήρως το πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά ότι φέτος η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ, (αντί πρόβλεψης για 0,6% του προϋπολογισμού), το 2017 θα βρεθεί στο 0,7% του ΑΕΠ (έναντι 1,8% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του ΥΠΟΙΚ) , ενώ από το 2018 και μετά εκτιμά ότι θα ανέρχεται ετησίως στο 1,6% του ΑΕΠ ( το μνημόνιο προβλέπει ότι από το 2018 και μετά θα πρέπει να βρίσκεται στο 3,5% του ΑΕΠ).
Αυτό αυτομάτως οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό ή αλλιώς νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2017 (και για σχεδόν κάθε ένα από τα επόμενα 4 χρόνια), και είναι μάλιστα βασισμένο σε πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη. Επίσης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα έσοδα του κράτους θα κινηθούν μειούμενα, και όλα αυτά παρά τις τεράστιες αυξήσεις φόρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί αλλά και αυτές που βρίσκονται προ των πυλών.
Με λίγα λόγια οι εκτιμήσεις του Ταμείου δείχνουν προς την ενεργοποίηση του κόφτη δαπανών, νέτα-σκέτα και μάλιστα άμεσα, από τον επόμενο Απρίλιο, αλλά και για τα επόμενα χρόνια του μνημονίου. Μπορεί η κυβέρνηση να ζει ένα όνειρο αλλά μάλλον έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να ξυπνήσει αντικρίζοντας έναν… εφιάλτη.
Αξίζει να σημειώσουμε και να έχουμε υπόψη μας πως όλες αυτές οι εκτιμήσεις, και οι κακές αλλά και οι καλές, βασίζονται και στο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει κατά γράμμα το μνημόνιο. Και αυτό είναι το σημείο-κλειδί. Γιατί κανείς στην πραγματικότητα δεν πιστεύει ότι η σημερινή κυβέρνηση θα το κάνει. Ήδη η πρώτη αξιολόγηση που ακόμα σέρνεται έπρεπε να είχε κλείσει πέρυσι τέτοια εποχή και η β΄ αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει τον Φεβρουάριο.
Και οι αιχμές, τα σήματα και τα έμμεσα τελεσίγραφα για ανασχηματισμό από τους «έξω» έχουν ήδη αρχίσει – αφού σε καμία περίπτωση Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν επιθυμούν αυτή τη στιγμή να υπάρξουν πρόωρες εκλογές και νέα πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.
Το πρώτο… σήμα έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος στο Ευρωκοινοβούλιο αν και απαρίθμησε μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην Ελλάδα, υπογράμμισε την υστέρηση συγκεκριμένων υπουργείων που ολιγωρούν και καθυστερούν την πορεία του προγράμματος.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ορισμένα υπουργεία πάνε γρήγορα, άλλα όχι επαρκώς», είπε χαρακτηριστικά.
Την σκυτάλη πήρε ευθύς αμέσως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος ξεκίνησε τονίζοντας (και προειδοποιώντας) πως οι προοπτικές για την οικονομία είναι θετικές, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος.
Ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, καθώς όπως είπε υπάρχουν πάντα καθυστερήσεις, καθώς το πρόγραμμα δεν χαίρει της πλήρους στήριξης όλων των μελών της ελληνικής κυβέρνησης. “Το στηρίζει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, αλλά δεν υπάρχει πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η… χαρά λοιπόν της κυβέρνησης κράτησε μόνο μία μέρα. Το ΔΝΤ τους «ανέβασε» και τους «έριξε» μέσα σε ένα 24ωρο. Το success story έγινε disaster story σε χρόνο dt… Αντί για σαμπάνιες, μάλλον… κονιάκ θα πιουν σήμερα το βράδυ στη “μίνι” δεξίωση στο Μέγαρο Μαξίμου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…
Facebook Comments