Αρχικά ήταν ψίθυρος που κυλούσε αθόρυβα μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη· έπειτα έγινε δημόσια αναφορά της Φώφης Γεννηματά και πλέον μοιάζει να γίνεται αφήγημα Συριζαϊκών αποχρώσεων. Ο λόγος για την εμβληματική στο λαϊκισμό της συνθηματολογική δήλωση της κ. Γεννηματά ούτε οι φόροι της κυβέρνησης ούτε οι περικοπές της ΝΔ”. Σε δέκα μόλις λέξεις η Φώφη συμπυκνώνει το ούλτρα λαϊκιστικό ΠΑΣΟΚ των 80s ανακαλώντας μας μνήμες όπως οι Europe, ο Στάθης Ψάλτης, oι βάτες και το μαλλί λάχανο.



Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (δηλαδή ΠΑΣΟΚ και κάτι ψιλά) λίγο – πολύ επανέλαβε το “ποίημα” και στη ΔΕΘ, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι “υπόσχεται τώρα 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο δήθεν μεταρρυθμιστής επιστρέφει σε υποσχέσεις που βασίζονται πάλι σε περικοπές”.



Ίσως δεν θα έπρεπε να μας σοκάρει ιδιαίτερα ο λαϊκισμός της κ. Γεννηματά. Είναι η ίδια Φώφη που το Μάρτιο έλεγε πως “θα αντισταθούμε στο ξεπούλημα των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες κερδοσκόπους” θυμίζοντάς μας με τη ναφθαλινίζουσα φρασεολογία της κάτι σκηνές ροκ με ιδιώτες λεωφορειούχους να ξεγυμνώνονται από σεληνιασμένους συνδικαλιστές της ΕΑΣ. Είναι η ίδια Φώφη που μιλά απαξιωτικά για τις μεταρρυθμίσεις ωσάν να είναι μεταδοτική ασθένεια και φοβάται να μην καταλήξει με ΑΜΟΧΙLτων 500.



Το ΠΑΣΟΚ τελικά δεν είναι και τόσο νέο όσο προσπαθούν να μας πείσουν, είναι νεανίζον. Είναι κάτι σαν τη Σερ, τής οποίας οι πλαστικές δεν κρύβουν την ηλικία, απλώς της παραμορφώνουν το πρόσωπο. Σε καιρούς τρόικας και Συνθήκης του Μάαστριχ το θαυματουργό δίπτυχο της αγίας Φωτεινής “όχι φόροι – όχι περικοπές” ακούγεται σαν το θαύμα του Χριστούλη που με πέντε άρτους και δύο ψάρια χόρτασε πέντε χιλιάδες ανθρώπους, σαν το νερό του Καματερού, σαν μια φενάκη – νερό στο μύλο του Συριζαϊκού λαϊκισμού. Όμως στο χωράφι με τα λεφτόδεντρα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει πλέον καλή μπαλίτσα, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ Χριστούλη (είχε Ανδρέα βέβαια, κοντά είμαστε) ενώ ο πακτωλός των επιδοτήσεων και των δανειοδοτήσεων μας τελείωσε προ αμνημονεύτων.



Το παραμυθάκι ότι με το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνών κόμμα θα πιάσουμε ανάπτυξη τόσο υπερηχητική, τόσο “σούπερ ντούπερ οάου” οπότε δεν θα χρειάζονται ούτε υπέρμετρη φορολόγηση μήτε περικοπές στο πελατειακό κράτος – τη στιγμή που η ελέω κληρονομικού χαρίσματος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις – θα οδηγήσει σε unhappy end τύπου “ζήσανε αυτοί κακά (το Κίνημα) και εμείς χειρότερα (οι πολίτες)”. Εάν εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη τρέφουν υψηλότερες φιλοδοξίες από τεταρτοπέμπτοι θα πρέπει να αφήσουν τις υποσχέσεις – μαντζούνια και να κοιτάξουν να ανασυγκροτήσουν την Κεντροαριστερά με έργα. Άλλως θα πνιγούν μέσα σε μια κουταλιά νερό· του Καματερού ή όχι είναι αδιάφορο.

 

 

 

Facebook Comments