Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk με αφορμή το χθεσινό ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου στο Βερολίνο, ο γερμανός βιομήχανος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Δεν φοβόμαστε απαραίτητα, αλλά η οικονομία, η βιομηχανία δεν αποπνέει ασφάλεια και η ανασφάλεια είναι πάντα αρνητική. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζεις πολύ προσεκτικά πού θα επενδύσεις. Στην παρούσα φάση λοιπόν υπάρχουν εκεί (σσ. στην ανατολική Γερμανία) σοβαρά προβλήματα».

Πώς διεξάγεται όμως αυτή η συζήτηση εντός του συνδέσμου; Ποιες είναι οι προτάσεις που ακούγονται;

«Συζητάμε και σκεφτόμαστε τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει, τι μπορεί να κάνει η οικονομία και τι η πολιτική. Είμαστε αισιόδοξοι, κοιτάμε μπροστά. Εάν κοιτάξει κανείς προς τα πίσω θα διαπιστώσει ότι από την Επανένωση έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην ανατολική Γερμανία. Μιλάμε και για οικονομική πρόοδο. Σιγά σιγά όμως επέρχεται στασιμότητα. Πρέπει να επενδύσουμε στα δυνατά χαρτιά, στα οικονομικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στις υποδομές, να οικοδομήσουμε περιφερειακά κέντρα ανάπτυξης. Πρόκειται για το κοινό καθήκον της πολιτικής και της οικονομίας και θα πρέπει να ενεργήσουμε».

Επικίνδυνος ο λαϊκισμός

O πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Ούλριχ Γκρίλο εκτιμά ότι η ξενοφοβία προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια σε δυνητικούς επενδυτές

Το πρόβλημα δεν αφορά βέβαια μόνο τη Γερμανία. Στην τελευταία του εξαμηνιαία έκθεση, το ΔΝΤ κάνει ειδική αναφορά στους κινδύνους που απορρέουν για την παγκόσμια ανάπτυξη από τον λαϊκισμό. Και τα παραδείγματα είναι πολλά: ο Τραμπ στις ΗΠΑ, το βρετανικό Brexit, η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές χώρες, όπως του AfD στη Γερμανία.

«Συμφωνώ με το ΔΝΤ», επισήμανε ο Ούλριχ Γκρίλο. «Μπορεί να έχουμε καλούς ρυθμούς ανάπτυξης στη Γερμανία, (…) αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και εκεί θα δούμε τα θέματα εθνικισμός, προστατευτισμός, (…) δράσεις κατά του ελεύθερου εμπορίου. Όλα αυτά συνιστούν απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο και φυσικά για τη γερμανική οικονομία. Η Γερμανία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, είμαστε μια χώρα με εξαγωγικό προσανατολισμό, ζούμε από το ελεύθερο εμπόριο. Όταν λοιπόν παρατηρούνται αυτές οι τάσεις στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Γαλλία αλλά και εδώ σε εμάς, με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που επίσης τάσσεται κατά του ελεύθερου εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης, αυτό είναι δηλητήριο για μας, είναι κακό για την οικονομική ανάπτυξη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Με ανησυχεί πολύ αυτό».

Ζημιώνει δηλαδή η επιτυχία των εθνολαϊκιστών του AfD τη γερμανική οικονομία; «Η επιτυχία του AfD δεν βλάπτει μέχρι στιγμής, αλλά προκαλεί ανασφάλεια. Και σας ξαναλέω, όπως είπα και πριν, η ανασφάλεια είναι κάτι πολύ αρνητικό για τους επενδυτές», απαντά ο Ούλριχ Γκρίλο. 

Facebook Comments