Η VTB, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, έγινε το πρώτο μεγάλο ίδρυμα που ανακοίνωσε ότι θα μετακινήσει την ευρωπαϊκή βάση του από το Λονδίνο στην ηπειρωτική Ευρώπη, μετά την επικράτηση του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα το Ιουνίου.

Μιλώντας στους «Financial Times», ο Χέρμπερτ Μους, αναπληρωτής πρόεδρος και πρώτος οικονομικός σύμβουλος της VTB, δήλωσε ότι η ρωσική τράπεζα θα εξετάσει διάφορες εναλλακτικές τοποθεσίες για την ευρωπαϊκή βάση της, όπως η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και η Βιέννη.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του έτους, τη στιγμή που η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για τη διαδικασία εξόδου από τη Ε.Ε. έως το τέλος Μαρτίου.

Ο κ. Μους διευκρίνισε ότι η VTB δεν θα εγκαταλείψει τελείως το Λονδίνο, όμως οι κύριες δραστηριότητές της στη Γηραιά Ήπειρο δεν θα εκτελούνται στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Είχαμε μεγαλύτερα σχέδια για τα γραφεία μας στο Λονδίνο, όμως μετά το Brexit τα αποκλιμακώνουμε και τα οικοδομούμε αλλού», είπε στους FT o κ. Μους.

Η VTB είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας με βάση τον ισολογισμό της και ελέγχεται σε ποσοστό 61% από το ρωσικό κράτος.

Είναι στόχος κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της ρωσικής εμπλοκής στην Ουκρανία, γεγονός που της απαγορεύει να βγει στις δυτικές αγορές χρέος με ομόλογα διάρκειας άνω των 30 ημερών.

Παρά ταύτα, ο κ. Μους σημείωσε ότι οι κυρώσεις έχουν βοηθήσει την VTB, διότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματά της σε συνάλλαγμα, ενώ το ίδρυμα επεκτείνεται στρατηγικά στις ασιατικές αγορές, όπως η Ινδία, η Κίνα και το Βιετνάμ.
 

Facebook Comments