MNI: Πολιτικό αδιέξοδο για το χρέος ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ
Σε «πολιτικό αδιέξοδο» έχουν φτάσει οι συζητήσεις ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά την ελάφρυνση του χρεους
Σε «πολιτικό αδιέξοδο» έχουν φτάσει οι συζητήσεις ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά την ελάφρυνση του χρεους
Σε «πολιτικό αδιέξοδο» έχουν φτάσει οι συζητήσεις ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδει το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.
Παρά τη βεβαιότητα που εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο Μνημόνιο και μάλιστα θα καταβάλει δόση στήριξης πριν το τέλος του έτους, οι πηγές του MNI επισήμαναν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόφαση για χρηματοδοτική είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Η διαφωνία για το χρέος βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν το Σάββατο οι επικεφαλής των θεσμών στην Ουάσιγκτον.
Οι αξιωματούχοι διευκρίνισαν μάλιστα ότι δεν βλέπουν ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν το τέλος του χρόνου, τη στιγμή που ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί – ένας από τους λίγους που υποστηρίζουν άμεση συμφωνία για ελάφρυνση – έχει ξεκαθαρίσει ότι το θέμα δεν μπορεί να τεθεί πριν ολοκληρωθεί και αυτός ο κύκλος διαπραγμάτευσης.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι στους κόλπους των Ευρωπαίων η βούληση για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα «αποδυναμώνεται», παρά το γεγονός ότι πολλά κοινοβούλια στη βόρεια Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου του Γερμανικού – επικύρωσαν το τρίτο Μνημόνιο με προϋπόθεση τη μελλοντική εμπλοκή του ΔΝΤ.
Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι μία συμφωνία για βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα και έχει ζητήσει την κατάρτιση των απαραίτητων ελαφρύνσεων έως το τέλος του έτους.
Ωστόσο, η συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου προβλέπει ότι αποφάσεις για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, εάν χρειαστούν, θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018. Ο κ. Σόιμπλε είναι ο κύριος υπέρμαχος αυτής της γραμμής, με δεδομένο μάλιστα ότι η Γερμανία έχει ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.
Facebook Comments