Κάτι περισσότερο από δέκα ημέρες μετά τη διακοπή των διμερών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που ακολούθησε την κατάρρευση της προηγουμένως συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, οι δύο πλευρές επιστρέφουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικων Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι αναζητούν από σήμερα στη Λωζάννη δυνατότητες έστω για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Στις συνομιλίες συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον συριακό εμφύλιο, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ιράν, αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Πάντως οι ΗΠΑ κατέβασαν εκ προοιμίου τον πήχη των προσδοκιών για επιτυχία των συνομιλιών. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ, «έχουμε εξετάσει μια σειρά επιλογών. Στρατιωτική πίεση, οικονομικές πιέσεις και άλλες δυνατότητες άσκησης πιέσεων προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση στη Συρία».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει ιδιαίτερες προσδοκίες. Ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν διευκρίνισε ότι σημαντικός στόχος των συνομιλιών είναι η εύρεση συμμάχων στις προσπάθειες για νέα κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Ο Πούτιν βάλλει κατά της Δύσης

Πάντως ο τόνος της Μόσχας απέναντι στις χώρες της Δύσης παραμένει αυστηρός. Όπως τόνισε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «είμαι απολύτως βέβαιος ότι για την παρούσα κατάσταση στη Συρία ευθύνονται κατά πρώτο λόγο οι δυτικοί μας εταίροι. Κυρίως φυσικά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένων των ηγετικών ευρωπαϊκών κρατών».

Πριν από τις συνομιλίες στη Λωζάννη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αλλά και εκπρόσωποι διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός στο πολιορκούμενο Χαλέπι προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους εγκλωβισμένους αμάχους.

Οι συνομιλίες για το συριακό θα συνεχιστούν αύριο στο Λονδίνο, όπου ο Τζον Κέρι θα έχει συνάντηση με σειρά ευρωπαίων ομολόγων του, ανάμεσά τους και με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Facebook Comments