Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς
Ξεκινούν από αύριο οι διαπραγματεύσεις υπό μορφή επαφών σε τεχνικό επίπεδο
Ξεκινούν από αύριο οι διαπραγματεύσεις υπό μορφή επαφών σε τεχνικό επίπεδο
Ξεκινούν από αύριο οι διαπραγματεύσεις υπό μορφή επαφών σε τεχνικό επίπεδο, αλλά οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών αντί να αρχίσουν αύριο (όπως ήταν προγραμματισμένο), μάλλον θα ξεκινήσουν προς τα τέλη της εβδομάδας. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι απεβίωσε στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που είχε εμπλοκή με το ελληνικό πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό, το κλιμάκιο του Ταμείου θα καθυστερήσει την επίσκεψή του στην Αθήνα για τουλάχιστον δύο ημέρες, με αποτέλεσμα οι γενικότερες συζητήσεις με το σύνολο των θεσμών να λάβουν μία μικρή αναβολή.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα καθυστερήσει και η έναρξη των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα είναι σήμερα στην Αθήνα και το αργότερο από αύριο θα πιάσουν δουλειά για να συγκεντρώσουν στοιχεία αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των μέτρων του δεύτερου ελέγχου, αλλά και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι σήμερα το απόγευμα θα οριστικοποιηθεί το πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους επικεφαλής των θεσμών, καθώς υπήρχε ισχυρό ενδεχόμενο να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών για να μη χαθεί χρόνος. Αλλωστε, η Αθήνα θέλει να κλείσει γρήγορα τον έλεγχο και στο πλαίσιο αυτό κάθε καθυστέρηση μετράει.
Στην ουσία, η ατζέντα των διαπραγματεύσεων δεν έχει αλλάξει. Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αποκρατικοποιήσεις και βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος αποτελούν τους σημαντικότερους άξονες των μέτρων που πρέπει να γίνουν. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις παρατηρήσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, ενώ στις εκκρεμότητες του δεύτερου ελέγχου περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις όπως ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Δηλαδή, παρεμβάσεις που μπορεί να μη θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», αλλά είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν κόντρες στο εσωτερικό.
Facebook Comments