Δεν έκανε ποτέ δηλώσεις ο Ερντογάν για δημοψήφισμα – τραγική γκάφα του ΑΠΕ – τί απαντά
Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε
Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε
Σε τραγική γκάφα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αποδίδονται οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να είχε ζητήσει δημοψήφισμα για την προσχώρηση της δυτικής Θράκης στην Τουρκία. Σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, η αναφορά στα περί δημοψηφίσματος έχει γίνει στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ και όχι από τον ίδιο τον τούρκο Πρόεδρο.
Το εν λόγω περιστατικό αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, χωρίς πρωτίστως να ελέγξει την εγκυρότητα της είδησης, έσπευσε να καταδικάσει με ανακοίνωση του τις υποτιθέμενες δηλώσεις Ερντογάν, ενώ στο χορό των αντιδράσεων μπήκαν και τα κόμματα, τα οποία εξέδωσαν ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε στη διακοπή της συνεργασίας του με τον ανταποκριτή του στην Τουρκία μετά την τεράστια γκάφα που έγινε με τις δηλώσεις Ερντογάν το μεσημέρι.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση:
Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο “Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο” το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή.
Μιχάλης Ψύλος
Πρόεδρος ΔΣ κ Γενικός Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νωρίτερα:
Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας». «Eκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.
Ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών.
Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.
Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».
Facebook Comments