Σε ισχύ τέθηκε από τις 8:00 το πρωί η «ανθρωπιστική εκεχειρία» που κήρυξαν η Ρωσία και το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στην πολιορκημένη πόλη του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία.

Η ανθρωπιστική εκεχειρία προβλέπει τη δημιουργία οκτώ ανθρωπιστικών διαδρόμων, οι έξι από τους οποίους προορίζονται για την απομάκρυνση των αμάχων, των ασθενών και των τραυματιών, και δύο για την αποχώρηση των ανταρτών, που θα μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιηθούν και από τους αμάχους, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο.

Δεν είναι πάντως γνωστό εάν άμαχοι θα αποχωρήσουν από την πόλη, καθώς οι διάδρομοι δεν εποπτεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Περίπου 250.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις ανταρτοκρατούμενες ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η εκεχειρία θα διαρκούσε 11 ώρες, και όχι οκτώ όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ωστόσο, το βράδυ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε από το Βερολίνο έτοιμος για παράταση «για όσο διάστημα χρειαστεί» της διακοπής των αεροπορικών επιδρομών.

Η εκεχειρία εφαρμόζεται καθώς η Μόσχα επικρίνεται σφοδρά εδώ και εβδομάδες στη διεθνή σκηνή, με τους Δυτικούς να καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου, τη στιγμή που οι εξαιρετικής σφοδρότητας βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους και καταστρέψει τις υποδομές της πόλης, κυρίως τα νοσοκομεία.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και οι ρώσοι σύμμαχοί του δηλώνουν ότι βομβαρδίζουν τις ανατολικές συνοικίες της πόλης για να εξοντώσουν του «τρομοκράτες», κυρίως τους τζιχαντιστές του Μετώπου Φάτεχ αλ-Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα, συριακή πτέρυγα της αλ-Κάιντα).

Facebook Comments