Ένας χρόνος χρειάστηκε από την έναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, για να εγκρίνει σήμερα τελικά ο ESM το σύνολο της δόσης των €2,8 δισ., αυτό σημειώνει η Citigroup σε σημερινό της note προς τους πελάτες της.

 

Όπως σημειώνει, η δεύτερη αξιολόγηση έχει επισήμως ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, με το πιο σημαντικό ζήτημα των διαπραγματεύσεων να αποτελεί η νέα μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. 

Και ήδη οι διαφωνίες Αθήνας-δανειστών έχουν αρχίσει σχετικά με τις αλλαγές στο εργασιακό μέτωπο, την στιγμή που το κουαρτέτο των δανειστών ζητά την διατήρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2017 και του 2018 στο 1,75% και στο 3,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Όπως σημειώνει η Citi, η πρόοδος όσον αφορά τη διευθέτηση ορισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης “έκλεισε” τελικά των πρώτη αξιολόγηση. Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης γρήγορα προκειμένου να ασκήσει πίεση για τη δέσμευση των πιστωτών στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Citi αυτό είναι απίθανο να συμβεί. Όπως τονίζει, η συμφωνία στα εργασιακά και κυρίως σε ότι αφορά τις μαζικές απολύσεις και τους κανόνες των συλλογικών συμβάσεων μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, που αποτελούν το βασικό κομμάτι της δεύτερης αξιολόγησης, θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη για την κυβέρνηση.

Facebook Comments