Το φαινόμενο του πρώτου εξαμήνου του 2015, ταλαιπωρεί την Ελλάδα και θα την ταλαιπωρεί για αρκετό καιρό ακόμα. Για όσους δεν ξέρουν να υπολογίζουν με απλά οικονομικά.
 
4 ΔΙΣ μικρότερο ΕΣΠΑ, δηλαδή λιγότερες επενδύσεις από τις προϋπολογισμένες σε 185 ΔΙΣ ΑΕΠ είναι περίπου το 2,1% της οικονομίας.
 
Δεδομένου ότι ο κατατεθειμένος προϋπολογισμός της χρονιάς εκείνης, τις είχε συμπεριλάβει μην αναρωτιέστε γιατί όσο ενσωματώνονται στοιχεία του συγκεκριμένου έτους και εκκαθαρίζονται τα ποσά, θα χειροτερεύει η τελική ύφεση αυτού.
 
Αυτό αφορά σχολιασμό μου στην ανακοίνωση της ΕΛ ΣΤΑΤ για την πρόσφατη αναθεώρηση της ύφεσης στο 1,3% από το αρχικό 0,3% κι έπειτα 0,9%, την οποία έχω προβλέψει από το Σεπτέμβρη του 2015 ότι θα κλείσει περίπου στο 2%.
 
Αν συνυπολογιστεί και η μειωμένη αξία του πετρελαίου την χρονιά εκείνη που υπολογίζεται σε περίπου 2 μονάδες του ΑΕΠ, θα δείτε ότι η ζημιά Βαρουφάκη-Τσίπρα προσεγγίζει το 4,1% ήτοι 8 ΔΙΣ.
 
Φέτος οι τιμές ανέβηκαν λίγο, άρα η κυβέρνηση δεν έχει αυτό το μαξιλάρι που βρέθηκε από συγκυρία πέρσι μπροστά της.
 
Μην αναρωτιέστε λοιπόν, γιατί οι οφειλές προς ιδιώτες αυξήθηκαν από τα 3,5 ΔΙΣ στα 9,5 αρχικά και 8 έπειτα την προηγούμενη δόση.
 
Η αστοχία του κυβερνητικού προγράμματος με την πανθομολογούμενη ασφυξία στην αγορά και την τάση απόκρυψης φορολογητέας ύλης λόγω της αυξήσεως του ΦΠΑ στο 24% δείχνει ότι μπορεί να ξεζουμίζονται όσοι λειτουργούν διαφανώς, αλλά ταυτόχρονα η οικονομία μας δεν παράγει πρόσθετες ροές για όσες χάνει από το διπλό παράγοντα επιβάρυνσης.
 
Πρώτον, το γύρισμα της ύφεσης εντός της οικονομίας το 2016, μιας και η φόρα πλέον έχει γυρίσει σε αρνητική από θετική που ήταν το 2014, και
 
Δεύτερον την επιβαρυντική πολιτική για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που προκαλούν μείωση της ταχύτητας που τζιράρουν αυτές τα χρήματα που κινούν, άρα δημιουργούν μειωμένο ΑΕΠ για το 2016.
 
Με αυτά και με εκείνα το μόνο που διασώζει την ύφεση του 2016 από μια πτώση πρωτόγνωρη για χώρα σε περίοδο μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων (ονομαστικές βέβαια μιας και στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει ουδεμία εκταμίευση ακόμα αυτών), είναι η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών και τα αυξημένα κέρδη που προέκυψαν από αυτές.
 
Σε άλλη περίπτωση θα μιλούσαμε για ύφεση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα προκύψει στο τέλος. Πρόβλεψη;
 
Επιτρέψτε μου να επανέλθω σύντομα σε νέο άρθρο για αυτό.
 
Αφού ξεκαθαρίσει οριστικά το 2015, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.

 

Facebook Comments