Για να αποτρέψει την κατάρρευση τις τιμής πετρελαίου ο Opec έχει ξεκινήσει ζυμώσεις για να “παγώσει” τις εξορύξεις. Μεγάλος άσσος της η Ρωσία και κοινός κίνδυνος το fracking. Οι μεγάλες αποφάσεις το Νοέμβριο στη Βιέννη.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου. Από το 2014, όταν η τιμή ανά βαρέλι αργού πετρελαίου ήταν στα 100 δολάρια, σήμερα έχει πέσει κάτω από τα 40 δολάρια.  Ο Οpec, o Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, αναζητεί συμμάχους για να περιορίσει την εξόρυξη πετρελαίου κατά 750.000 βαρέλια που θα είναι και η μεγαλύτερη από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης το 2008.

Σε αναζήτηση συναίνεσης

Εν όψει της ετήσιας συνάντησης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών τον Νοέμβριο στη Βιέννη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων διαπραγματεύονται ήδη κεκλεισμένων των θυρών για να υπάρξει ομοφωνία, κάτι που για την ώρα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ήδη το Ιράκ ζήτησε να εξαιρεθεί με το επιχείρημα ότι χρειάζεται τα έσοδα από το πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, ο Opec έχει έναν άσσο στο μανίκι που λέγεται Ρωσία, αν και δεν είναι μέλος του. Πριν δύο εβδομάδες ο ρώσος πρόεδρος εξήγγειλε την ετοιμότητά του να συμβάλει σε «κοινή πρωτοβουλία περιορισμού της εξόρυξης πετρελαίου». Μόνο η είδηση προκάλεσε άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού πάνω από 50 δολάρια το βαρέλι.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία θα αποδεχθεί μείωση της εξόρυξης μόνο όταν συμφωνήσουν και όλοι οι άλλοι, δηλαδή ο Opec ως οργανισμός», υποστηρίζει ο Χάραλντ Χέκινγκ, διευθυντής της εταιρείας Energy Research and Scenarios, ένα παράρτημα του Ινστιτούτου της Επιστήμης Ενέργειας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. «Διότι εάν προχωρήσει μόνη της, θα ανέβει ανεπαίσθητα η τιμή πετρελαίου, ενώ την ίδια ώρα θα έχει απώλειες στις ποσότητες εξόρυξης. Με άλλα λόγια, εάν όλοι συμφωνήσουν, θα αυξηθούν και οι τιμές. Μόνο έτσι θα αντισταθμιστεί η μείωση των εσόδων από τη μειωμένη εξόρυξη».

Ο κίνδυνος από το fracking

Με αυτή την προσδοκία η Ρωσία δεν είναι μόνη της. Στο πλευρό της τάσσεται και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολα Μαδούρο, που έχει αυτοανακηρυχθεί σε σωτήρα της τιμής του πετρελαίου και κάνει το γύρο του κόσμου μοιράζοντας χειραψίες. Ακόμη και το Ιράν μετά από παλινωδίες φέρεται να συντάσσεται στο στρατόπεδο εκείνων που ζητούν περιορισμό των εξορύξεων. Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι ποια είναι η επιρροή του Opec στη Ρωσία.

«Μακροπρόθεσμα νομίζω ότι συνεχίζει να έχει, αλλά μόνο μέχρις ενός σημείου», λέει ο Χάραλντ Χέκινγκ. «Διότι από ένα σημείο και μετά, όταν η τιμή του βαρελιού είναι 40 δολάρια η εξόρυξη πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα, το λεγόμενο fracking, θα μπορούσε να είναι πιο επικερδής και να κατακλύσει σταδιακά την αγορά. Γι αυτόν τον λόγο το περιθώριο διαμόρφωσης των τιμών από τον Opec θεωρώ ότι είναι πολύ περιορισμένο τα επόμενα 5 χρόνια».   

Facebook Comments