Ο Νίκος Παππάς παραδέχθηκε πως όντως ταξίδεψε με τον Κύπριο δικηγόρο, Αρτέμη Αρτεμίου, στην Βενεζουέλα το 2013, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, σχολίασε την ανακοίνωση που έβγαλε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου μιλώντας για «προσπάθεια της Ν.Δ να δημιουργήσει εντυπώσεις».

Επί της ουσίας όμως ο υπουργός Επικρατείας παραδέχθηκε ότι το ταξίδι όχι μόνο πραγματοποιήθηκε, αλλά και ότι σε αυτό συμμετείχαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα αποκάλυψε πως ήταν μια επίσκεψη που είχε στόχο να διερευνηθεί η δυνατότητα επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Βενεζουέλα, αλλά και να προμηθευτεί η Ελλάδα προϊόντα από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της χώρας!

«Το ταξίδι έχει γίνει τότε και συμμετείχαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφτεί τη Βενεζουέλα. Και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό. Δεν είναι τυχαία η συζήτηση. Είναι μια προσπάθεια αλλαγής της κουβέντας» ανέφερε ο κ. Παππάς.

Οι δραστηριότητες του δικηγόρου

Ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου θεωρείται από τους πιο έμπειρους νομικούς σε θέματα διαχείρισης offshore εταιριών. Η εταιρία του με έδρα την Κύπρο διαχειρίζεται πλήθος εταιριών με έδρα τον Παναμά, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις Σεϊχέλες. Το όνομα της εταιρίας του Αρτέμη Αρτεμίου και του συνεργάτη του Λάμπρου Πιερή, APlaw Services Limited, βρίσκεται και στα περίφημα Panama Papers.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής είχε δημοσιεύσει φωτογραφία στην οποία εικονιζόταν ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου να βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Οκτωβρίου. Ο Κύπριος δικηγόρος σε γραπτή του δήλωση είχε παραδεχθεί ότι επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου εκείνη την ημέρα, για να κομίσει επενδυτική πρόταση, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα του Ελεύθερου Τύπου και δεν έχει δώσει εξηγήσεις για το είδος της συνεργασίας που έχει με τον έμπειρο νομικό σε θέματα διαχείρισης offshore εταιριών.

Η αποκάλυψη-«βόμβα» του Ελεύθερου Τύπου

«Μυστικό» ταξίδι στη Βενεζουέλα φέρεται να πραγματοποίησαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Κύπριος δικηγόρος, έμπειρος σε ζητήματα offshore εταιριών Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος, όπως έχει αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, μπαινοβγαίνει με άνεση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος στις 10 Οκτωβρίου εντοπίστηκε να βγαίνει από την πλαϊνή είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου λίγες ώρες πριν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τη διαπλοκή, είναι ο άνθρωπος το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στα περίφημα Panama Papers ως εκπρόσωπος offshore εταιριών με έδρα τον Παναμά, τις Σεϊχέλες και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις οποίες διαχειρίζεται από την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρτεμίου διατηρεί εδώ και χρόνια στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αρτεμίου σε γραπτή του δήλωση είχε παραδεχθεί πως επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και υποστήριξε ότι μετέβη εκεί για να κομίσει επενδυτική πρόταση. Ωστόσο, η «σιγή ασυρμάτου» από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου για τις αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Κύπριο δικηγόρο προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει σήμερα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρτέμης Αρτεμίου συνεργάζεται με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αφού 16 μήνες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την εξουσία βρέθηκε με τον νυν υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα. Στο Καράκας, μάλιστα, Παππάς και Αρτεμίου συναντήθηκαν και με στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής έρευνας που έκανα στο πρόσφατο ταξίδι μου στη Βενεζουέλα, ανώτατη πολιτική πηγή της χώρας μού αποκάλυψε ότι ο κορυφαίος πλέον υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, βρέθηκε στη λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου μαζί με τον έμπειρο δικηγόρο σε θέματα offshore εταιριών Αρτέμη Αρτεμίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το Καράκας, «τον Αύγουστο του 2013 ο Νίκος Παππάς βρέθηκε στη Βενεζουέλα με τον Κύπριο δικηγόρο, που διαχειρίζεται offshore εταιρίες, Αρτέμη Αρτεμίου.

Το ανεπίσημο ταξίδι του Νίκου Παππά και του Αρτέμη Αρτεμίου από την Αθήνα στη Βενεζουέλα έγινε περίπου 16 μήνες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει τη εξουσία. Στο ταξίδι αυτό οι ίδιες πηγές που είχαν άμεση επαφή με την κυβέρνηση του Καράκας δηλώνουν πως συμμετείχε και άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ προσθέτουν ότι ο Νίκος Παππάς και ο Αρτέμης Αρτεμίου που βρέθηκαν εκεί είχαν συναντήσεις με στελέχη που κατέχουν καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό της Βενεζουέλας.

Tα 5 ερωτήματα του Ελεύθερου Τύπου

1) Για ποιο λόγο ο Νίκος Παππάς βρέθηκε με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο σε θέματα offshore εταιριών, Αρτέμη Αρτεμίου, στη Βενεζουέλα, ενώ μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ακόμη στην αντιπολίτευση;

2) Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της ανεπίσημης αποστολής στη Βενεζουέλα;

3) Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενημέρωσε με δελτίο Τύπου για το ταξίδι του κ. Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα;

4) Τι αντικείμενο είχαν οι συναντήσεις τους;

5) Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Αρτεμίου, η σχέση του με το Μαξίμου είναι αποκλειστικά επαγγελματική και αυτός εκπροσωπεί επενδυτές. Είχε επαγγελματική σχέση τότε με τον κ. Παππά και ποια;

Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Καράκας

Λίγους μήνες πριν από το ταξίδι του Νίκου Παππά και του Αρτέμη Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί τη Βενεζουέλα συνοδευόμενος από τον Νίκο Παππά και τον Κώστα Ήσυχο, για να παρευρεθεί στην κηδεία του ηγέτη της «Μπολιβαριανής Επανάστασης» Ούγο Τσάβες. Ήταν Μάρτιος του 2013 όταν η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον σημερινό πρωθυπουργό, βρέθηκε στο Καράκας για λίγες μέρες. Η επίσκεψη στη Βενεζουέλα είχε επίσημο χαρακτήρα και είχε εκδοθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και σχετική ανακοίνωση (ανακοίνωση Συνασπισμού 06/03/2013).

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του είχε χαρακτηρίσει τον Ούγο Τσάβες «μεγάλο ηγέτη» και «σπουδαίο επαναστάτη». Τον ίδιο χρόνο, λίγο μετά τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στον Μαδούρο για να τον συγχαρεί για την εκλογή του και μάλιστα του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε βρεθεί και νωρίτερα στη Λατινική Αμερική, τον Δεκέμβριο του 2012, όπου μαζί με αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε περιοδεία στην Αργεντινή και τη Βραζιλία και έκανε διάφορες συναντήσεις με στελέχη αριστερών κινημάτων. Επρόκειτο και πάλι για επίσημη επίσκεψη για την οποία είχε βγει και σχετικό δελτίο Τύπου από τον ΣΥΡΙΖΑ (ανακοίνωση Συνασπισμού 15/12/2012).

Ωστόσο, για το ταξίδι του κ. Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση και δεν εκδόθηκε κανένα δελτίο Τύπου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από αναλυτική αναζήτηση στα αρχεία των ανακοινώσεων του (τότε) Συνασπισμού δεν βρέθηκε καμία σχετική ανακοίνωση. Επρόκειτο για ανεπίσημο ταξίδι, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε για το σκοπό του ταξιδιού αυτού ούτε με ποιους ταξίδεψε ο Νίκος Παππάς ούτε και για ποιο λόγο ο νυν υπουργός Επικρατείας βρέθηκε στο Καράκας όπου είχε συνάντηση με κρατικούς αξιωματούχους.

Η μη δημοσιοποίηση του ταξιδιού του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, εν μέσω θέρους το 2013, γεννά πολλά ερωτήματα.

Η αντίδραση της ΝΔ στην αποκάλυψη

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΔ για την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου ζητώντας εξηγήσεις. Στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι κ. Τσίπρας και Παππάς παρά τις συνεχείς ερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν απαντήσει για ποιο λόγο βρέθηκε ο «ταλαντούχος» δικηγόρος των Panama Papers, στις 10 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου», αναφέρει η ΝΔ τονίζοντας ότι «μετά και το σημερινό, νέο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τυπος» δεν μπορούν να κρύβονται».

«Ο κ. Παππάς οφείλει σήμερα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις αν πράγματι βρέθηκε στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 μαζί με τον κ. Αρτεμίου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα και για ποιο λόγο», σημειώνει η Πειραιώς ζητώντας από τον υπουργό Επικρατείας να απαντήσει επιπλέον «αν και από ποτέ γνωρίζει τον κ. Αρτεμίου και τι σχέση έχει μαζί του».

Η απάντηση του Μαξίμου στην ΝΔ

«Η ΝΔ νομίζει ότι με ανοησίες θα απαλλάξει τον εαυτό της από τις ευθύνες για την διαπλοκή δεκαετιών», είναι η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στην ανακοίνωση της ΝΔ που ζητά εξηγήσεις για το ταξίδι του Νίκου Παππά στην Βενεζουέλα με τον Αρτέμη Αρτεμίου που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος.

«Το αφήγημα περί διαπλοκής που προσπαθεί να στήσει η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας, μάλιστα και διεθνείς διαστάσεις, είναι τόσο γελοίο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε συζήτησης» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει «Γίνεται όμως ακόμα πιο γελοίο, όταν τα σενάρια αυτά, τα επεξεργάζεται και τα προωθεί η ΝΔ, το κόμμα της Siemens, του κ. Χριστοφοράκου, του κ. Παπασταύρου, των θαλασσοδανείων. Ας μην νομίζουν οτι με αυτές τις ανοησίες, θα πετάξουν από πάνω τους τις βαρύτατες ευθύνες για το καθεστώς διαπλοκής, μέσω του οποίου λεηλάτησαν επί δεκαετίες την χώρα» καταλήγει η ανακοίνωση του Μαξίμου. 

Facebook Comments