Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με σκοπό τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

“Έπεσε στο κενό” και η νέα προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο Ν. Βούτσης έκανε δεκτή την ένσταση και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για αλλαγή του Β. Μουλόπουλου με τον Ν. Κιάο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι υπερψήφισαν την πρόταση, ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε “παρών” λέγοντας ότι δεν έχει να κάνει με τα ονόματα, έχει να κάνει με τις ανεξάρτητες αρχές και το ΚΚΕ δήλωσε “παρών”. Ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων ψήφισε “Όχι” επί της διαδικασίας και επί των προσώπων. Ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής απουσίαζε. 
16 “ναι”, ένα “όχι”, 6 “παρών”, 1 απών. 

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει τη νέα πρόταση, όπως και κάθε άλλη πρόταση, εάν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής προχώρησαν σε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να αντιδράσει ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Νίκος Δένδιας: «Λυπάμαι που αναγκάζομαι εκ νέου να τοποθετηθώ. Αισθάνομαι ότι όσα αναφέραμε στην αρχική μας τοποθέτηση παρέμειναν ως μη σημειωθέντα. Αναγκάζομαι να τα επαναλάβω για την τεκμηρίωση της ψήφου μας. Εκφράσαμε διαχρονικά σαφέστατη αντίθεση στον νόμο Παππά και το άρθρο 2Α. Το ΣτΕ επιβεβαίωσε τις αιτιάσεις μας. Είπαμε μετά ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το νόμο και τις αντισυνταγματικές διατάξεις και εμείς θα στέρξουμε για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση καθύβρισε την Δικαιοσύνη, ενεπλάκη στην συγκρότηση του ΕΣΡ και δέκα λεπτά πριν την Διάσκεψη κατέθεσε την τροπολογία. Είπαμε ότι δεν είναι επαρκές ως διατύπωση και με δεδομένο το πλέγμα ιδεών που καταθέσαμε, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το πλαίσιο του κειμένου που θα αποτελεί επαρκή συνθήκη για μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ».
«Περιέργως, ενώ μου δόθηκε η εντύπωση ότι και εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη, αυτή την στιγμή ανασκευάζετε την στάση, αναστρέφετε πορεία και μετά την μη συμφωνία επί του κ. Πολύδωρα αναζητείτε νέα ψηφοφορία επί του κ. Μορώνη. Είναι άσκοπο, ατελέσφορο και δεν επιδιώκει την συγκρότηση ΕΣΡ. Προτείνω να ακολουθηθεί η πρόταση Μεϊμαράκη-Κακλαμάνη: να σταματήσουμε την Διάσκεψη, να συμφωνήσουμε το κείμενο που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια και να αποφασιστούν τα πρόσωπα του ΕΣΡ. Υποψιάζομαι ότι υπήρξε επαφή με άλλα κόμματα, όχι όμως με τη ΝΔ. Είναι όμως φανερή η απόπειρα διάσπασης του μετώπου υπέρ της συνταγματικότητας. Δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση και καμία άλλη πρόταση, μέχρι να συμφωνήσουμε στο κείμενο για το νέο πλαίσιο».

Ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση η απόσυρση της υποψηφιότητας του Βύρωνος Πολύδωρα ο οποίος δήλωσε ότι η υποψηφιότητά του δεν θα ήθελε να είναι οριακή, μίας παράταξης, αλλά μίας ευρύτερης συμφωνίας.

Η νέα πρόταση για την προεδρία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου είναι ο Ροδόλφος Μορώνης,  για την αντιπροεδρία ο Βασίλης Μουλόπουλος και μέλος ο Νίκος Κιάος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι ούτε η νέα πρόταση είναι συναινετική και ο πρόεδρος της Βουλής αιφνιδίασε την αντιπολίτευση.

Επίσης, αναστέλλεται το Άρθρο 2Α του νόμου Παππά το οποίο μετέφερε μέσω τροπολογίας τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας.

Ποιος είναι ο Ροδόλφος Μορώνης; 
Γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες (“Μεσημβρινή”, “Τα Νέα”, “Βραδυνή”) ενώ κατά καιρούς έχει αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε τηλεοπτικά κανάλια. Υπήρξε συντονιστής ειδήσεων στην Eurovision, Γενικός Διευθυντής της ΕΤ-1 (1989 – 1990), μέλος του ΕΣΡ (1991 – 1993, 2002 – 2005), υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Καραμανλή προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του 2007, καθώς και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ (20/5/2014 – 11/9/2014).
Σήμερα είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ). Την περίοδο 1995 – 2000 δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στις 28 Αυγούστου 2015, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Βασιλικής Θάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ανέλαβε τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Βούτσης: Πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό

«Είναι η 5η Διάσκεψη που συζητείται αυτό το ζήτημα. Οι 4 προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα και κηρύχθηκαν άγονες. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ. Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανοίγοντας τη Διάσκεψη των Προέδρων που συνέρχεται σήμερα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Η σύσταση του ΕΣΡ δεν συναρτάται με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και γι΄αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ΕΣΡ ανεξαρτήτως των υπολοίπων διαδικασιών, πολιτικές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, απόφαση ΣτΕ κλπ, διότι είναι μεγάλη η έλλειψη ότι εδώ και 13 με 14 μήνες δεν ασκεί τον ρόλο του το ΕΣΡ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: « Αρα μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό. Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών- αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική δεν είναι σύσταση. Ζητάει από το πολιτικό σύστημα να ικανοποιήσει αυτή την αρχή και άρα εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι το πολιτικό σύστημα, εμείς ως προς αυτή την υποχρέωσή μας δεν έχουμε ανταποκριθεί».

«Οι αρμοδιότητες ως προς τη συνολική διαδικασία αδειοδότησης, σε όλα τα πεδία και σταθμούς της περνούν στο ΕΣΡ. Έχει κατατεθεί η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας», έκανε γνωστό ο Νίκος Βούτσης ενώ σε σχέση με τον κ. Πολύδωρα παρατήρησε ότι και στις 4 προηγούμενες ανεξάρτητες αρχές τα πιθανά ασυμβίβαστα για τα πρόσωπα, αναλύονται πριν γίνει το ΦΕΚ και αν υπάρχει τεκμήριο ασυμβιβάστου μελετάται. «Τα όποια ασυμβίβαστα τα γνωρίζουμε και επ αυτού αν υπάρξει διαφορετική άποψη γίνονται τεκμηριώσεις των ασυμβιβάστων και αν δεν αρθούν επανέρχεται το θέμα στη διάσκεψη. Αρα δεν είναι κάτι που μας ξέφυγε το θέμα που εγείρεται για τον κ. Πολύδωρα», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Δένδιας: Εξαιρετική καχυποψία από τη ΝΔ

«Η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία και αυτό έχει να κάνει με την τακτική της επί μακρά σειρά μηνών. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και προκάλεσε ζημία η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με την εκδήλωση πλήρους ασέβειας στο θεσμό του ΣτΕ», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ έγινε, όχι από τον πρόεδρο της Βουλής αλλά από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής. Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση. Υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.

Τι προβλέπει η νέα τροπολογία

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία σύμφωνα με την οποία όλες οι αρμοδιότητες για τον καθορισμό των αδειών τηλεοπτικών σταθμών και την διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, περιέρχονται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η τροπολογία, κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Με βάση την νέα ρύθμιση, του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου2Α του ν. 4339/2015, όπως προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016, μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί των αιτήσεων ακυρώσεως κατά των αναφερόμενων υπουργικών αποφάσεων, σχετικά με:

– τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας και

– τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του.

Λοβέρδος: Πλήρης κατάργηση των διατάξεων Παππά

«Ανήκουμε στις πολιτικές δυνάμεις που από την πρώτη συνεδρίαση λέγαμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Εμείς θέλαμε να συγκροτηθεί το όργανο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής του Συντάγματος», τόνισε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι πρέπει να μελετηθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως οι διατάξεις Παππά δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται. Ζήτησε, λοιπόν, κατάργηση των διατάξεων. «Πιστεύουμε ότι αυτό το φέρνει στη Βουλή σήμερα και αύριο θα το αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή, προκειμένου το προεδρείο να επικοινωνήσει με τον υπουργό Επικρατείας και να του ζητήσει να αλλάξει την τροπολογία και να μην προβλέπει αναστολή, αλλά κατάργηση. Επίσης, ζήτησε από τον κ. Βούτση να εγγυηθεί ότι εφόσον προβλεφθεί κατάργηση, δεν θα αλλοιωθεί ο πυρήνας της διάταξης. Εξέφρασε, δε, και αντιρρήσεις για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι το κόμμα του θα πρότεινε τον καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα δεν έχει μιλήσει μαζί του για να διερευνήσει αν θα τον ενδιέφερε η θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

«Παρών» από το ΚΚΕ

«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ, ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι τα ονόματα που προτείνονται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα.

Κρεμαστινός: Η λέξη αναστολή έχει πονηριά…

«Η λέξη αναστολή έχει την πονηριά ότι κάτι θα γίνει στη συνέχεια. Και ο κόσμος δεν είναι απονήρευτος», σχολίασε για την τροπολογία της κυβέρνησης ο Δημήτρης Κρεμαστινός, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ», πρόσθεσε ο κ. Κρεμαστινός, για την πρόταση σχετικά με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα.

Βαρεμένος: Σύγκρουση με όρους εμφυλιοπολεμικούς

«Είναι πολιτικές και εξωπολιτικές οι διαστάσεις του φαινομένου να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», είπε ο Γιώργος Βαρεμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα φτάσουμε μέχρι του σημείου, πότε το δικαστήριο θα καθαρογράψει ή όχι την απόφαση;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση είναι μια λογική εκτροπής. «Φτάσαμε στο σημείο να ερωτάται κάποιος τι θα κάνουμε με το ΕΣΡ και να απαντάει εκλογές. Μπαίνουμε σε ατραπούς με αφορμή τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής. Φτάσαμε εδώ. Πυροδοτείτε μια σύγκρουση, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στα άκρα και να μετατρέψουμε ένα θέμα νομικό ή συνταγματικό, σε σύγκρουση με όρους εμφυλιοπολεμικούς», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λυκούδης: Θεωρείτε στα αλήθεια ότι ο Πολύδωρας είναι συναινετική πρόταση;

«Είναι σαφές και πεντακάθαρο ότι δεν μπορεί να είμαστε διαχυμένοι στις εντυπώσεις. Ή καταργείται ή αναστέλλεται η διάταξη», είπε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, για την τροπολογία της κυβέρνησης και ζήτησε να προβλεφθεί κατάργηση της διάταξης του νόμου 4339/2015 και όχι αναστολή, όπως η τροπολογία αναφέρει.  Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής, είπε ο κ. Λυκούδης και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει. «Μα στα αλήθεια, θεωρείτε ότι μπορεί ο κ. Πολύδωρας να είναι μια πρόταση συναινετική», είπε και τόνισε ότι η πρόταση με τον κ. Πολύδωρα δεν μπορεί να τύχει συναινέσεως. Αναδιατυπώστε την τροπολογία και ξανασκεφτείτε το ζήτημα του προέδρου του ΕΣΡ, είπε ο κ. Λυκούδης.

Δουζινας: Αν τα κόμματα δεν συμφωνήσουν δεν έχουμε ΕΣΡ

«Το Σύνταγμα προβλέπει κατ΄αρχάς ομοφωνία και αν αυτή δεν επιτευχθεί, προβλέπει πλειοψηφία με τα 4/5 διότι το Σύνταγμα θέλει ευρύτατη συναίνεση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας και προσέθεσε: «Σημαίνει ότι τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους διαφορετικά δεν έχουμε ΕΣΡ».

Για την πρόταση αναφορικά με τον Βύρωνα Πολύδωρα είπε: «Ένα κόμμα της Αριστεράς επιλέγει κάποιον πολιτικό με μεγάλη πείρα, βασικό στέλεχος της δεξιάς παράταξης. Έχουμε μια ακόμα ενέργεια από την πλευρά του προεδρείου και της κυβέρνησης για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».


Βουτσης: Στόχος να μην υπάρξουν απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου

«Μετά από πάρα πολλή σκέψη και μετά από πολλές συζητήσεις με νομικούς, επελέγη αυτή η διατύπωση για να μην υπάρξουν απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απέναντι στις αιτιάσεις σχετικώς με την διατύπωση της τροπολογίας Παππά, περί αναστολής του άρθρου του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015 που αφορά την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών – όπως προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016.

«Το ότι λέει η τροπολογία ότι «αναστέλλεται» το άρθρο και δεν «καταργείται», δεν σημαίνει επιφύλαξη της κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί κάτι άλλο» είπε ο κ. Βούτσης και εγγυήθηκε προσωπικώς χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση. «Η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής, όχι για να αλλάξει η απόφαση, αλλά για να μην υπάρξουν ενδιάμεσα εύλογες ή μη εύλογες, αλλά πάντως σοβαρές αιτιάσεις και προσδοκίες, εκ μέρους όσων ήταν υπερθεματιστές στον διαγωνισμό», προσέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Μεϊμαράκης: Η κυβέρνηση σαμποτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Στα αδιέξοδα που δημιουργεί η υφιστάμενη διαδικασία για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών, αναφέρθηκε o Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σημείωσε επίσης ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων δεν βοηθάει, πολύ περισσότερο που εν προκειμένω το ζήτημα αφορά τα κανάλια.

«Δεν κάνει να λέμε δημοσίως ονόματα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να αφήσει εσάς να ασκήσετε τον ρόλο σας. Όπως έδρασε ο πρωθυπουργός, ήθελε μάλλον να κάψει και αυτή την προσπάθεια», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αντί η κυβέρνηση να έρθει και να βοηθήσει εσάς στο έργο σας, έφερε ένα νόμο που αφαίρεσε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και παρατήρησε ότι η «γέφυρα» για την οποία σήμερα μιλάει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να είχε γίνει πέρσι αντί για τον νόμο 4339/2015.

Δεν συμμερίστηκε επίσης την άποψη ότι η πρόνοια περί «αναστολής» της κυβερνητικής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι για να μην εγείρουν απαιτήσεις υπερθεματιστές. Δήλωσε επίσης ότι η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

«Η κυβέρνηση καλλιεργεί την καχυποψία διότι επέλεξε να αναμιχθεί στον ποιον θα προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που σαμποτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Χριστοδουλοπουλου: Ελειπε η πολιτική βούληση από το ΕΣΡ

«Το ΕΣΡ είχε πάντα τις αρμοδιότητες να κάνει διαγωνισμό, να κάνει την αδειοδότηση. Δεν το έκανε ποτέ. Τους εγκάλεσε κανείς γι΄αυτό; Έλειπε η πολιτική βούληση που το ΕΣΡ δεν είχε το σθένος να προχωρήσει το διαγωνισμό», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και είπε ότι επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, είχε κατατεθεί στη Βουλή διάταξη από τον κ. Βορίδη που μετέφερε αρμοδιότητα στον υπουργό για τον αριθμό των αδειών.

Σε σχέση με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα, παρατήρησε ότι «πραγματικά δεν είναι θέμα προσώπου» αλλά εκείνο που απαιτείται είναι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ – και επειδή δεν αρκεί για να ενεργοποιήσει ένα διαγωνισμό το ΕΣΡ από μόνο του, χρειάζεται μια πολιτική πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του διαγωνισμού.

Μ. Γεωργιάδης: Κατάργηση του νόμου Παππά και πρόταση κοινής αποδοχής για τα πρόσωπα του ΕΣΡ

Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ πρέπει να συσταθεί άμεσα αλλά όχι με λύσεις προσχηματικές. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια δεσμευτική τελική πρόταση προς ψήφιση ως προς τα άτομα και να καταργηθεί προηγουμένως ο νόμος Παππά. «Δεν μπορώ να συναινέσω υπό αυτές τις συνθήκες», είπε ο βουλευτής.

Facebook Comments