Οι πωλήσεις την Παρασκευή έχουν να κάνουν με τα κέρδη του περασμένου τριημέρου. Οι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν ρευστότητα, παρά το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο πέρασε χωρίς ιδιαίτερες απώλειες για την κυβέρνηση και η επίσκεψη Σόιμπλε κινήθηκε σε αναμενόμενα πλαίσια.

Αν και η Καγκελάριος Μέρκελ μίλησε μετά βεβαιότητας ότι η Ελλάδα τέλος του χρόνου θα γράψει πρωτογενές πλεόνασμα, το Economist έγραψε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την εκπλήρωση των υποσχέσεων εκ μέρους της Ελλάδας των διαρθρωτικών αλλαγών. 

Παρά τις απώλειες της Παρασκευής, που οδήγησαν τον γενικό δείκτη στις 836,98 μονάδες (-1,18%), τα εβδομαδιαία κέρδη ανήλθαν σε 4,08%. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η εβδομάδα που πέρασε, χρηματιστηριακά, ήταν η πρώτη καλύτερη εβδομάδα από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του περασμένου Μαϊου.

Αυτό δε σημαίνει ότι έχει αλλάξει η ψυχολογία. Οι συναλλαγές εξακολουθούν να παραμένουν υποτονικές και μάλιστα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ο τζίρος ήταν μειωμένος περίπου κατά 4,5%, με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές στα 43 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου αν και έχουν περιοριστεί παραμένουν σημαντικές και διαμορφώνονται σε 7,81%.

Η περαιτέρω βελτίωση του λειτουργικού κόστους από την Πειραιώς, μάλλον πέρασε στα ψιλά. Η τράπεζα ανακοίνωσε στο προσωπικό της ότι προβαίνει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, κάτι που αφορά το σύνολο του προσωπικού, όλων των τραπεζών που εξαγόρασε εδώ στην Ελλάδα.

Επίσης, η Alpha ανακοίνωσε ότι πούλησε τη θυγατρική της στην Ουκρανία και γενικότερα όλα δείχνουν ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση εκείνο που προέχει είναι το νοικοκύρεμα των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΤΕ σχεδιάζει placement για ποσοστό κοντά στο 40% στην Finansbank, η πώληση του Αστέρα τελεί εν εξελίξει, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προτίθεται να προχωρήσει και η Alpha. Η Πειραιώς υποχώρησε κατά 6,5%, στα 0,91 ευρώ και με όγκο 6,1 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 2,62% για την Εθνική, στα 2,60 ευρώ και όγκο 2 εκατ. τεμαχίων, 0,88% οι απώλειες για την Alpha, στα 0,45 ευρώ  και 2,88% η Eurobank, στα 0,6060 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, πωλητές βγήκαν στη Βιοχάλκο, με πτώση σχεδόν κατά 6%, profit taking στην Ιντραλότ, στο 1,5 ευρώ, πτώση άνω του 3% για τη ΔΕΗ, τα ΣΩΛΚ, τον ΟΛΠ και την ΕΥΔΑΠ και άνω του 2% για τον Μυτιληναίο, τον Τιτάνα και την Coca Cola.
Από τις μετοχές που ξεχώρισαν στον 25άρη ήταν η Jumbo, με κέρδη 4,3%, στα 8,19 ευρώ, Motor Oil, με κέρδη άνω του 2% και ΜΕΤΚΑ 1,5%.  

 

ΧΣ

Facebook Comments