Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση αφενός ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και αφετέρου μεταξύ των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της Silicon Valley. Η διένεξη αφορά σειρά θεμάτων, από τον ανταγωνισμό μέχρι τη φοροαποφυγή και την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο. Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χέικο Μάας, ζήτησε χθες αναμόρφωση των κανόνων ανταγωνισμού, ώστε να μπορέσει η Κομισιόν να καταφέρει καίριο πλήγμα στην Google.

Ο κ. Μάας τόνισε πως οι κανόνες κατά της μονοπωλιακής συμπεριφοράς προσφέρουν «περιορισμένα περιθώρια για την αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Google» και, κατά συνέπεια, πρέπει να αναθεωρηθούν προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για την προστασία των καταναλωτών.

Σε ό,τι αφορά την Google, υπογράμμισε πως ελέγχει περισσότερο και από το 95% της γερμανικής αγοράς μηχανών αναζήτησης στο Διαδίκτυο, αλλά «εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε ποια κριτήρια χρησιμοποιεί». Προσέθεσε, μάλιστα, πως και ο ίδιος χρησιμοποιεί διαρκώς το Google, αλλά θα ήθελε αντικειμενικά αποτελέσματα και όχι αυτά που κυρίως εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εταιρείας. Σημειωτέον ότι η Google βρίσκεται στο στόχαστρο της Κομισιόν για τρεις υποθέσεις ανταγωνισμού. Μεταξύ άλλων κατηγορείται για καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης.

Η Google κατηγορεί τις ευρωπαϊκές αρχές ότι δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν πόσο επισκιάζεται από τις ανταγωνίστριές της eBay και Amazon στην αγορά των πωλήσεων online. Στο στόχαστρο της Κομισιόν έχει, πάντως, βρεθεί, εκτός από την Google, και η αμερικανική Apple, που πρέπει να πληρώσει αναδρομικούς φόρους εκατομμυρίων στην Ιρλανδία. Ενδέχεται, άλλωστε, να βρεθεί και το Facebook, καθώς εντείνεται στη Γερμανία ο προβληματισμός για τη διάδοση του δημόσιου λόγου που υποδαυλίζει τη μισαλλοδοξία και το μίσος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Facebook Comments