Αν δεν το λύσουμε εμείς μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις που δεν θα αρέσουν στους Ελληνοκυπρίους
Αν δεν το λύσουμε εμείς μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις που δεν θα αρέσουν στους Ελληνοκυπρίους
Αν δεν το λύσουμε εμείς μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις που δεν θα αρέσουν στους Ελληνοκυπρίους
O πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να του απαντά ότι «η εκ περιτροπής προεδρία είναι από τα δύο βασικά στοιχεία της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων».
Χθες μετά τη συνένετευξη Ν. Αναστασιάδη ο Μ. Ακιντζί προχώρησε σε διακαναλική συνέντευξη τύπου. Είπε χαρακτηριστικά: «Η γερουσία της Ομοσπονδιακής πολιτείας θα είναι 20 με 20, η συμμετοχή θα είναι βάση ισότητας. Στη δημόσια διοίκηση είμαστε ένα προς τρία». Επίσης, δήλωσε ότι «όλοι οι πολίτες του ¨τουρκοκυπριακού κράτους¨ θα είναι μέλη της ομοσπονδιακής Κύπρου και κατ επέκταση της ΕΕ». Μιλώντας για το περιουσιακό είπε Θα λυθεί με αποζημίωση . «Θα υπάρχει και ανταλλαγή και επιστροφή ,τότε δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό».
Όσον αφορά την οικονομία πρσέθεσε: «Απευθείας φόροι θα πάνε στο Ομοσπονδιακό κράτος, έμμεσοι φόροι στα συνιστώντα κρατίδια, μέχρι οι δυο οικονομίες να φτάσουν το ίδιο επίπεδο. Θα υπάρξει τότε προϋπολογισμός για ανάπτυξη. Το 6% του Ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα πάει στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία». Κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αντιληφθεί ότι πρέπει να υπάρξει λύση μέχρι τον Δεκέμβριο και τα δημοψηφίσματα να γίνουν στα μέσα του 2017 και η ε/κ πρέπει να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή. Αίσθηση προκάλεσε και η παρακάτω δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζί: «Είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας για λύση. Αν δεν το λύσουμε εμείς μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις που δεν θα αρέσουν στους Ελληνοκυπρίους, όχι γιατί το θέλω». Σε ερώτηση για το στρατό απάντησε : «Αν ξεκινάμε με “μηδέν” εγγυήσεις και στρατό δεν /πάμε πουθενά έτσι. Αν μια κοινότητα έχει την ασφάλεια, αυτό δεν πρέπει να είναι απειλή για την άλλη κοινότητα» .
Για τη σχέση του με την Τουρκία ενδεικτική είναι η δήλωση: «Ο “τουρκοκυπριακός λαός” στενοχωρείται πολύ όταν η Τουρκία πλήττεται σε επίπεδο δημοκρατίας». Και συνέχισε λέγοντας: «Θέλουμε Τουρκία δυνατή και δημοκρατική, πλουραλιστική, που θα προσεγγίσει την ΕΕ, αυτό για εμάς τους Τουρκοκύπριους έχει σημασία». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι τον τελευταίο καιρό «η Τουρκία έχει απώλεια εικόνας και, δυστυχώς, μπαίνει σε δύσκολες φάσεις». Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν αυτά κα τα τραύματα του πραξικοπήματος και η Τουρκία να μείνει εντός της δημοκρατίας.
Facebook Comments