Ο ξένος Τύπος παρακολούθησε το χθεσινό δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Με τις Financial Times και τις New York Times αλλά και το Reuters να έχουν κοινή εκτίμηση για τον ανασχηματισμό. 

Η εκτίμηση του διεθνούς Τύπου: Με τις επιλογές του ο κ Τσίπρας θέλει να στείλει το μήνυμα ότι επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς το οικονομικό επιτελείο παρέμεινε σταθερό, ενώ και στα εμπλεκόμενα υπουργεία τοποθετήθηκαν πρόσωπα που μπορούν να συμβάλουν στην απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης.

Reuters, Financial Times, New York Times πιστεύουν ότι έγινε για να «τρέξει» η δεύτερη αξιολόγηση και να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις με τους δανειστές.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, βρίσκεται πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις. Κατ επέκταση η νέα σύνθεση της κυβέρνησης αποτελεί ένα βήμα για να αντιμετωπιστεί η φθίνουσα δημοτικότητα του κ. Τσίπρα.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να είναι έτοιμη για μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, αλλά και για να βγει γρήγορα στις αγορές το 2018, όταν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης θα έχει λήξει.

«Ο κύριος Τσίπρας έδειξε ότι θα εμμείνει στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κρατώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του», προσθέτει.

«Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Οι Financial Times, την ίδια ώρα, σχολιάζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντικατέστησε «σκληροπυρηνικούς» αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου με μετριοπαθείς, σε έναν ανασχηματισμό με στόχο την εδραίωση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές.

Το δημοσίευμα, αφού σημειώνει ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν τις θέσεις τους, χαρακτηρίζει ως απρόσμενη κίνηση την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας.

«Ο πρωθυπουργός άλλαξε τρεις σκληρούς αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου -στα υπουργεία Πολιτισμού (Λυδία Κονιόρδου), Παιδείας (Κωνσταντίντος Γαβρόγλου), Ναυτιλίας(Παναγιώτης Κουρουμπλής) – αλλά έδωσε νέα θέση στον Πάνο Σκουρλέτη», γράφουν ακόμη οι Financial Times, σημειώνοντας ότι ο κ. Σκουρλέτης «ήταν αντίθετος στις ξένες επενδύσεις και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ως υπουργός Ενέργειας».

Δεν μένει ασχολίαστη και η αναβάθμιση της νεότερης υπουργού στα χρονικά, της 31χρονης  Έφης Αχτσιόγλου, που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Εργασίας.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και την αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν τον ανασχηματισμό, μιλώντας για μια τακτική που έχεις μοναδικό στόχο τον αποπροσανατολισμό. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ως στόχο να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τις συνεχόμενες αποτυχίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να προσφέρει επιπλέον θέσεις εργασίας σε υποστηρικτές».

«Οι άνθρωποι δεν θέλουν περισσότερα υπουργεία, θέλουν λύσεις, απαντήσεις και αποτελέσματα. Η χώρα έχει βαρεθεί να κυβερνάται από ερασιτέχνες και λαϊκιστές».

NYT: Ο ελληνικός ανασχηματισμός κράτησε στις θέσεις τους, υπουργούς «κλειδιά»

Reuters: Ο Ελληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου για να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις

FT: Ο Τσίπρας «ανακατεύει» το υπουργικό συμβούλιο – Αλλαξε τον Σκουρλέτη για να κατευνάσει τους δανειστές

Facebook Comments