Οριακή αύξηση 0,1% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής το Σεπτέμβριο του 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2015, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014 η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει αύξηση 3,0%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 1,8%, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014.

Ο εποχικά διορθωμένος ως προς την επίδραση μηνιαίων γεγονότων (π.χ. εορτές, τουριστική περίοδος κ.λ.π) Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Σεπτεμβρίου 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2016, παρουσίασε μείωση κατά 1,8%.

Ανάλυση ετήσιων μεταβολών

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργασίμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 0,1% το μήνα Σεπτέμβριο 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2015, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 15,0%.

Ειδικότερα, η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση του δείκτη του 2ψήφιου κλάδου εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη.

β. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 2,2%.

Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, μη μεταλλικών ορυκτών, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού και μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων.

γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 2,8%.

δ. Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 1,0%.

Ανάλυση μέσων μεταβολών περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργασίμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,8% της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 18,3%.

β. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 4,5%.

γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 1,8%.

δ. Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 0,1%.

Ανάλυση μηνιαίων μεταβολών μηνός Σεπτεμβρίου

Η μείωση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,8% το μήνα Σεπτέμβριο 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2016, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των κύριων επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 5,0%.

β. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 3,1%.

γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 2,8%.

δ. Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 1,5%.

 

Facebook Comments