John Paulson: «Πιστεύουμε στο μέλλον των τραπεζών και στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας»
«Είμαστε εδώ για να μείνουμε», καθώς «πιστεύουμε στο μέλλον των τραπεζών και στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»
«Είμαστε εδώ για να μείνουμε», καθώς «πιστεύουμε στο μέλλον των τραπεζών και στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»
«Είμαστε εδώ για να μείνουμε», καθώς «πιστεύουμε στο μέλλον των τραπεζών και στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον.
Το όνομά του έχει απασχολήσει τελευταία την επικαιρότητα λόγω της εμπλοκής που έχει σημειωθεί στην επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας είναι μέτοχος. Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της χώρας, ο κ. Πόλσον εκτιμά ότι η συνταγή τής επιτυχίας έγκειται στη μείωση των φόρων και στη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρεί ότι θα σημειωνόταν έκρηξη επενδυτικής δραστηριότητας.
– Εχετε επενδύσει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα. Πώς εκτιμάτε την ώς τώρα πορεία των επενδύσεων αυτών; Θα παραμείνετε ενεργός στην ελληνική αγορά;
– Οι επενδύσεις μας ήταν κυρίως στον τραπεζικό τομέα, συγκεκριμένα στην Alpha Bank και στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου έχουμε εισφέρει κεφάλαια για να συμβάλουμε ώστε να επανέλθουν οι τράπεζες σε υγιή κατάσταση. Εχουμε επιμείνει σε αυτές τις επενδύσεις και έχουμε παράσχει οικονομική στήριξη σε ένα δύσκολο και μεταβλητό περιβάλλον, όταν πολλοί άλλοι επενδυτές επέλεξαν να μείνουν μακριά ή υιοθέτησαν μια βραχυπρόθεσμη προσέγγιση. Πιστεύουμε στο μέλλον των τραπεζών και στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οπότε είμαστε εδώ για να μείνουμε.
– Ως ξένος επενδυτής, ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία που βλέπετε στη χώρα σε αυτή τη συγκυρία; Ποια είναι τα πιθανά οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι και τα εμπόδια;
– Παρ’ όλες τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα παραμένει μία χώρα με μεγάλες δυνατότητες. Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας είναι οι άνθρωποί της, που είναι εργατικοί, ανθεκτικοί και διαθέτουν επιχειρηματικό πνεύμα. Αν εφαρμοστούν οι σωστές μεταρρυθμίσεις, τότε οι επενδυτές θα φέρουν περισσότερα κεφάλαια και το έθνος θα μπορέσει ξανά να βρεθεί σε κατάσταση ευημερίας. Ο κίνδυνος είναι ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν και η οικονομία θα παραμείνει σε τέλμα, κάτι που θα ήταν κακό τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους επενδυτές.
– Τι χρειάζεται να γίνει για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα; Το βλέπετε να συμβαίνει σύντομα;
– Εχουμε δει επανειλημμένως ανά τον κόσμο την ίδια συνταγή να πετυχαίνει στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου: τη μείωση των φόρων και τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Αν η Ελλάδα ακολουθούσε αυτή τη συνταγή, τότε θα σημειωνόταν και σε αυτή τη χώρα μία έκρηξη επενδυτικής δραστηριότητας και οικονομικής ανάπτυξης. Οι επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη θα καθησυχάζονταν ότι η Ελλάδα είναι ικανή να παράξει συνεπή και παρατεταμένη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης. Αυτό θα γεννούσε έναν ενάρετο κύκλο δημιουργίας θέσεων εργασίας, αυξανόμενου βιοτικού επιπέδου και ακόμα περισσότερων επενδύσεων. Διατηρούμε τις ελπίδες μας ότι οι διαμορφωτές πολιτικής στην Ελλάδα θα επιλέξουν να εφαρμόσουν πολιτικές που ευνοούν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
– Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο μιας τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών; Πώς μπορεί να αποφευχθεί;
– Επενδύσαμε στην Alpha και στην Πειραιώς έπειτα από έναν πλήρη έλεγχο της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων και από το τεστ αντοχής που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ απαίτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους ώστε να αντέξουν σε μια νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,3% το 2015 και 3,9% το 2016. Παρότι οι συνθήκες παραμένουν γεμάτες προκλήσεις στην Ελλάδα, η οικονομία έχει συρρικνωθεί πολύ λιγότερο από αυτό και έχουμε εμπιστοσύνη στο ότι η ΕΚΤ ήταν συντηρητική στην προσέγγισή της.
Ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε κάποια πράγματα να συμβαίνουν ώστε οι τράπεζες να βρεθούν πλέον εκτός κινδύνου. Πρώτον, όπως προανέφερα, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα οδηγήσει σε προσέλκυση επενδύσεων, θα αυξήσει τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και θα διευκολύνει, συνεπώς, τις τράπεζες στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους με τρόπο που να μην απαιτεί νέες ενέσεις κεφαλαίων. Δεύτερον, οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει μεγάλα ποσά από τα χρήματα των φορολογουμένων στις τράπεζες, συνεπώς ο ελληνικός λαός έχει άμεσο συμφέρον να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις αυτές είναι προστατευμένες και ότι η κρατική βοήθεια θα αποζημιωθεί. Ο διορισμός των καλύτερων managers στις τράπεζες θα έπρεπε να είναι στόχος του ελληνικού κράτους όσο είναι και δικός μας.
– Εχετε μπλοκάρει μία σειρά υποψηφιοτήτων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Ποιος είναι ο λόγος για την επιμονή σας, που έχει προκαλέσει μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας στη διοίκηση της τράπεζας;
– Δεν έχουμε μπλοκάρει και δεν έχουμε τη δυνατότητα να μπλοκάρουμε υποψηφίους. Αυτό που εμείς, και άλλοι σημαντικοί μέτοχοι, λέμε συστηματικά είναι ότι μόνο το νέο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς μπορεί να προσελκύσει και να προσλάβει νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Αυτό είναι προφανώς συνεπές με τις αρχές της καλής εταιρικής διακυβέρνησης. Οταν μία τράπεζα ανακεφαλαιοποιείται στον βαθμό που ανακεφαλαιοποιήθηκε η Πειραιώς το 2015, η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να αντανακλάται στο διοικητικό συμβούλιο. Το νέο διοικητικό συμβούλιο, στη συνέχεια, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη διορισμού του διευθύνοντος συμβούλου. Αυτή είναι η σωστή αλληλουχία.
Υπήρξαν καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση των αναγκαίων αλλαγών στο διοικητικό συμβούλιο, οι οποίες όμως ολοκληρώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Οι αλλαγές είναι πολύ θετικές για την τράπεζα. Ο νέος πρόεδρος, ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, ένας Ελληνας του εξωτερικού, είναι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ISDA και έχει μία επιτυχή σταδιοδρομία τριών δεκαετιών στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.
Στο διοικητικό συμβούλιο έχουν επίσης προστεθεί αρκετά ακόμα έμπειρα, μη εκτελεστικά μέλη, όπως ο Κάρελ Ντε Μπεκ, πρώην διευθύνων σύμβουλος των βελγικών τραπεζών Dexia και Fortis, ο Αρνε Μπέργκρεν, ειδικός στην αναδιάρθρωση τραπεζών με εμπειρία σε 20 χώρες, ο Ντέιβιντ Χέξτερ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Citibank και πρώην επικεφαλής χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο Ενρίκο Κουτσιάνι, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo, της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, ο Σολομών Μπεράχας, σύμβουλος ρίσκου με 33 χρόνια εμπειρίας, μεταξύ άλλων στη Citibank και ο Αλεξάντερ Μπλέιντς, εταίρος στην Paulson & Co. και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και της Skadden Arps, με εμπειρία στις εταιρικές αναδιαρθρώσεις. Με αυτές τις προσθήκες, το διοικητικό συμβούλιο είναι πλέον έτοιμο να προχωρήσει σε μία σωστή διαδικασία, σε συμμόρφωση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, ώστε να βρει έναν εξαιρετικά ικανό διευθύνοντα σύμβουλο.
– Κυκλοφορεί η φήμη ότι επιθυμείτε την επιστροφή του κ. Ανθιμου Θωμόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα προτιμούσατε η τράπεζα να οδηγηθεί σε εξυγίανση ή σε έναν μη Ελληνα διευθύνοντα σύμβουλο. Τι απαντάτε;
– Απλά πιστεύουμε ότι η τράπεζα πρέπει να βρει τον καλύτερο υποψήφιο για τη δουλειά, με αξιοκρατικό τρόπο. Η Πειραιώς χρειάζεται έναν manager που έχει τα επιχειρησιακά προσόντα, την εμπειρία και το ιστορικό ώστε να είναι αποτελεσματικός και να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους. Μόνο κάποιος με αυτά τα χαρακτηριστικά θα κάνει την τράπεζα να ευημερήσει. Η εκτίμηση των υποψηφίων πρέπει να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και να μην επηρεαστεί από την πολιτική ή την προσωπική ατζέντα κανενός. Κανένας υποψήφιος που πληροί αυτά τα κριτήρια δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Η υπόνοια ότι θα προτιμούσαμε η τράπεζα να οδηγηθεί σε καθεστώς εξυγίανσης δεν βγάζει κανένα νόημα. Αυτό θα μηδένιζε την επένδυσή μας. Είναι προφανές ότι θα θέλαμε να το αποφύγουμε αυτό.
– Υπάρχει τρόπος άρσης του σημερινού αδιεξόδου στην Πειραιώς;
– Τώρα που έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, δεν βλέπουμε κάποιο αδιέξοδο. Η επιτροπή υποψηφιοτήτων της τράπεζας, δρώντας μεθοδικά και με βάση αντικειμενικά κριτήρια και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα διεξαγάγει τη διαδικασία για να βρει τον καλύτερο υποψήφιο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η τράπεζα θα διαλέξει τον σωστό άνθρωπο για τη δουλειά.
«Δεν ενδιαφερόμαστε για την αγορά των “κόκκινων” δανείων»
– Υπάρχει μία αντίληψη ότι δεν ενδιαφέρεστε να παραμείνει η Πειραιώς σε λειτουργία ως τράπεζα, αλλά ότι ο απώτερός σας στόχος είναι τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα όποια επιθυμείτε να απογυμνώσετε και να πουλήσετε. Είναι αλήθεια;
– Ο στόχος μας είναι οι τράπεζες να εισπράξουν τη μέγιστη δυνατή αξία από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους, με αποτέλεσμα να ωφεληθούμε τόσο εμείς όσο και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν ενδιαφερόμαστε για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν καλύτερα να τα διαχειριστούν, καθώς έχουν τα κεφάλαια, τη χρηματοδότηση και το προσωπικό για να αντιμετωπίσουν το θέμα. Πέρα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουμε επενδύσει στις τράπεζες επειδή πιστεύουμε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα δημιουργήσει ισχυρές αποδοτικές τράπεζες που θα ευδοκιμήσουν και θα αναπτυχθούν. Εκεί είναι που θα βρίσκεται η πραγματική αξία.
Facebook Comments