Προσπαθώ να θυμηθώ πόσα χρόνια, διαβάζω κι ακούω τα ίδια θέματα στην επικαιρότητα.  Το ελληνικό Δημόσιο ήταν πάντα το σίγουρο θέμα για τους κωμικούς της χώρας μας, με τους πολίτες σε ατέλειωτες ουρές, με χρόνο χαμένο και ταλαιπωρία χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος. 

Κι όσο η τεχνολογία δεν ενσωματωνόταν στη δημόσια διοίκηση, όσο ο νεποτισμός και η έλλειψη διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού δημιουργούσε προβλήματα, τόσο οι πολίτες κι οι επιχειρήσεις γίνονταν πιο εχθρικοί κι έχαναν την εμπιστοσύνη τους, απέναντι σε αυτή. 
 
Είναι πασιφανές, ότι έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια που όμως δεν είναι αρκετά. 
 
Χρειαζόμαστε όμως, ακόμα πιο απλοποιημένες διαδικασίες που θα μπορούν όλοι να ακολουθήσουν και επιστήμονες να μπορούν να υποστηρίξουν όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν ακόμα και με τα απλά. 
 
Χρειαζόμαστε να κερδίσουμε το χρόνο που χάσαμε για να διαφωνούμε για τα αυτονόητα.
 
Οι πολίτες έχουν χάσει την υπομονή τους, ενώ η σκέψη πολλών έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, κάποιες φορές σε βαθμό αντιδραστικότητας. Αυτό αναδεικνύεται από το γεγονός, ότι πλέον πολιτικοί ανά τον κόσμο επιλέγουν το λαϊκισμό για να εκμαιεύσουν θετικά γιαυτούς αποτελέσματα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά από προτάσεις που θα ήθελα να καταγραφούν, αποτελούν τη δέσμη των μέτρων που μπορεί να δώσει τη λύση. 

Στην κορυφή όλων, η ψηφιακή εταιρεία. Τι είναι όμως αυτή; 

 
Η ψηφιακή εταιρεία, είναι μια εταιρεία που δεν έχει ανάγκη πραγματικής έδρας, διότι υφίσταται μόνο στο διαδίκτυακο περιβάλλον. 
 
Δεν έχει την υποχρέωση επομένως κάνοντας έναρξη δραστηριοτήτων να συνάψει μισθωτήριο φυσικής έδρας, ο ιδιοκτήτης της, αλλά να πληρώσει ένα μικρό αντίτιμο για τη διατήρηση της μερίδας αυτής, με τον ιδιοκτήτη του server είτε αυτός είναι δημόσιος είτε ιδιωτικός. Βάση αυτής της μεταρρύθμισης μπορεί να είναι το ΓΕ.ΜΗ και το TAXISNET.

Το κέρδος που προκύπτει από τη μείωση κόστους ενοικίων, ρεύματος, κοινοχρήστων, καθαριότητας, θέρμανσης και νερού, δημοτικών τελών είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους ιδιοκτήτες αυτής της μορφής εταιρείας. Ένας πρόχειρος υπολογισμός, θα μπορούσε να δείξει ένα ποσό από 300 ως και 800 ευρώ το μήνα, δηλαδή 3600 ως και 9600 ευρώ ετησίως. 

 
Μην μείνετε όμως, μόνο σε επιχειρήσεις ενός δυο ατόμων, αλλά σκεφθείτε πόσα χρήματα πληρώνουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις μόνο για κτιριακές υποδομές, τη συντήρηση και λειτουργία τους. 
 
Προπαιτούμενο για τη λειτουργία αυτής της εταιρείας, η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών, αλλά της τήρησης των λογιστικών της καταστάσεων, ώστε να μπορεί εύκολα να ελεγχθεί με τη χρήση της τεχνολογίας κάθε δραστηριότητα και να μειωθεί τόσο το διαχειριστικό κόστος για το Δημόσιο, όσο και να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις από την πλευρά του Δημοσίου για θέματα ενδεχόμενης φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής. 
 
Η μεταρρύθμιση αυτή είναι απόλυτα συμβατή με τις κανονιστικές οδηγίες όλων των παγκόσμιων οργανισμών που αναφέρονται στην οικονομική επιστήμη, όπως ο ΟΟΣΑ, θα κάνει τη χώρα μας πρωτοπόρο σε κάτι που έτσι κι αλλιώς θα γίνει τα επόμενα χρόνια, όπως εξελίσσεται η τεχνολογία, ενώ θα δώσει το χρόνο για να γίνουν οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις για τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή. 
 
Επίσης, δεδομένου ότι η γραφειοκρατία στην εταιρεία αυτή είναι εξαιρετικά μειωμένη, μπορεί να μειωθεί και ο φορολογικός συντελεστής, αφού απασχολεί λιγότερο το Δημόσιο για τις συναλλαγές της, συνεπώς έτσι θα αρθεί και το κύμα φυγής εταιρειών από τη χώρα, αλλά και μπορεί να αντιστραφεί αυτό, ώστε η χώρα μας να γίνει πατρίδα πολλών ψηφιακών επιχειρήσεων, όπου οι κάτοικοι τους θα μπορούν να διαμένουν ακόμα και στο εξωτερικό.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μορφή αυτή είναι ιδανική για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κυρίως, αλλά και μπροστά στις εξελίξεις δεδομένης της επερχόμενης χρήσης τεχνολογιών ενισχυμένης πραγματικότητας (augmented reality).  

Άλλες μεταρρυθμίσεις, η καθιέρωση ενός πρότυπου καταστατικού, πλήρως ηλεκτρονικού, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έναρξη. 

 
Η χρήση των συστημάτων από τους πολίτες, ώστε να μειωθεί ο όγκος συναλλαγών προς το ΓΕ.ΜΗ. 
 
Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, καθώς και η απάλειψη της συμμετοχής πολλών φορέων στην αδειοδότηση μιας επιχείρησης, δεδομένου ότι δημιουργεί αβεβαιότητα στους πολίτες, αλλά και ενδεχόμενη πιθανότητα κακών πρακτικών από την πλευρά των φορέων.  
 
Είναι αδιανόητο να φοβούνται οι άνθρωποι στην εποχή μας. Η εφαρμογή της επιστήμης θα δώσει τη λύση. 
 
Κι ο χρόνος που δεν έχουμε πια άφθονο, θα δημιουργηθεί μόνο αν υιοθετήσουμε καινοτόμες προτάσεις, όπως αυτή της ψηφιακής εταιρείας.

Facebook Comments