Ανα-σχηματισμός μάχης
Διαβάζοντας τα ονόματα του νέου Κυβερνητικού σχήματος πολλοί βιάστηκαν να εξάγουν το συμπέρασμα ότι ο Πρωθυπουργός έχει απορρίψει το ενδεχόμενο εκλογών
Διαβάζοντας τα ονόματα του νέου Κυβερνητικού σχήματος πολλοί βιάστηκαν να εξάγουν το συμπέρασμα ότι ο Πρωθυπουργός έχει απορρίψει το ενδεχόμενο εκλογών
Διαβάζοντας τα ονόματα του νέου Κυβερνητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πολλοί βιάστηκαν να εξάγουν το συμπέρασμα ότι ο Πρωθυπουργός έχει απορρίψει το ενδεχόμενο εκλογών και ότι αντιθέτως είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τις λεγόμενες μνημονιακές υποχρεώσεις, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ως επιβράβευση την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές.
Όμως το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Ένα από τα προνόμια που έχει ο Πρωθυπουργός είναι η επιλογή του χρόνου των εκλογών. Η απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να διατηρήσει το προνόμιο αυτό, είναι να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία (Καμμένου επιτρέποντος) και ταυτόχρονα να κρατήσει ζωντανή τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αυτό ακριβώς έκανε με τα πρόσωπα που επέλεξε.
Στο πρώτο επίπεδο, της διατήρησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εντάσσεται η υφυπουργοποίηση των Ζουράρι, Κόκκαλη και Μαυραγάνη, ώστε πλέον 5 από τους 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ και συνολικά 7 στελέχη τους να συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Αποκλείστηκε από αυτό μόνο η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία δεν είναι βουλευτής, ενώ παρέμεινε στο Πεντάγωνο ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος και αναβαθμίστηκε η Έλενα Κουντουρά. Σε αυτό το επίπεδο εντάσσεται πιθανότατα και η απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς έθετε σε κίνδυνο τη σχέση Κυβέρνησης- Εκκλησίας και συνεπώς τη στήριξη των ΑΝΕΛ.
Από τους άλλους απομακρυνθέντες (Μπαλτάς, Παρασκευόπουλος Ξυδάκης κ.λπ.), δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να δημιουργήσει προβλήματα στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, μπήκαν στο σχήμα οι δραστήριοι βουλευτές Μπαξεβανάκης, Παπανάτσιου, Φάμελλος και Σαντορινιός καλύπτοντας μεταξύ άλλων γεωγραφικά κριτήρια (Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Μακεδονία και Αιγαίο αντίστοιχα) και ισορροπώντας κάπως την κατάσταση ανάμεσα στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της συμπολίτευσης.
Στο δεύτερο επίπεδο, αυτό της διαπραγμάτευσης, εντάσσεται η έξοδος από το κυβερνητικό σχήμα του Θοδωρή Δρίτσα, που διαφώνησε με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη που αντιστεκόταν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από το Υπουργείο Ενέργειας στο Εσωτερικών.
Στον αντίποδα, στο υπουργικό συμβούλιο μπήκε ο καθ’υλην αρμόδιος των ιδιωτικοποιήσεων Στέργιος Πιτσιόρλας, μια σειρά εξωκοινοβουλευτικών προσώπων της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού (Παπαδημητρίου, Αχτσιόγλου, Κονιόρδου, Βασιλειάδης, Λιάκος, Τζανακόπουλος) και ο βουλευτής Επικρατείας Γαβρόγλου, πρόσωπα που δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα με πρωτοβουλίες και δηλώσεις τους. Επίσης, παρέμειναν στη θέση τους οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης που χειρίζονται τη διαπραγμάτευση, ενώ οι «μνημονιακοί» Σταθάκης, Κουρουμπλής πήραν τις καυτές αρμοδιότητες των Σκουρλέτη και Δρίτσα αντιστοίχως.
Με αυτές τις αλλαγές και με το Συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε το ξεκαθάρισμα του κόμματος και κυβέρνησης, που είχε αρχίσει από το καλοκαίρι του 2015. Στο Συνέδριο δεν πέτυχε απόλυτα τους στόχους του, καθώς παρά την άκομψη πλην αρχηγική παρέμβαση, είχε κάποιες απώλειες στην εκλογή των οργάνων. Στον ανασχηματισμό όμως έβαλε πλήρως τη δική του σφραγίδα.
Η κριτική που δέχτηκε ο Πρωθυπουργός τις ημέρες του Συνεδρίου για το άνοιγμα στο παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τον απέτρεψαν από το να επιλέξει για υπουργικούς θώκους έμπειρα αλλά φθαρμένα πρόσωπα, όπως οι Κουβέλης, Τζουμάκας, Ξενογιαννακοπούλου. Ίσως στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάψει να πιστεύουν ότι μπορούν να αντλήσουν πολιτικό κέρδος από τη δεξαμενή του παλιού ΠΑΣΟΚ και για αυτό απομακρύνθηκαν οι Τζάκρη, Μπόλαρης από το σχήμα, ενώ παρέμειναν στις θέσεις τους οι Κοτζιάς, Σπίρτζης και Τόσκας όχι ως «πασοκογενείς», αλλά ως τεχνοκράτες.
Την ίδια στιγμή οι πανεπιστημιακοί Σία Αναγνωστοπούλου, Πελεγρίνης, Μάρδας, Παρασκευόπουλος, Μπαλτάς, αλλά και ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης που συμμετείχε στο Υπουργικό Συμβούλιο από την πρώτη Κυβέρνηση Τσίπρα, έδωσαν τη θέση τους σε νέα άφθαρτα πρόσωπα, πιθανότατα αντιδρώντας στην επέλαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μιλά για τη νεότερη κοινοβουλευτική ομάδα όλων των εποχών.
Εξάλλου, προκειμένου να μην χρειάζεται να αυτοσχεδιάζουν οι άφθαρτοι Παπαδημητρίου, Αχτσιόγλου, Βασιλειάδης, Λιάκος, Κονιόρδου, Γαβρόγλου και ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Τζανακόπουλος δημιουργήθηκε, ένα πολυμελές κυβερνητικό διευθυντήριο, στο οποίο συμμετέχουν οι έμπειροι Παππάς, Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης και Σκουρλέτης και συντονίζει ο παλιός δημοσκόπος Βερναρδάκης, σύμφωνα με τις διαρροές του Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση, αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν πριν τον Μάρτιο του 2017 – και άρα γίνουν με λίστα – οι άφθαρτοι, μαζί με τον Χαρίτση και κάποια άλλα νέα στελέχη, ίσως βρεθούν στις πρώτες θέσεις των λιστών και να αποτελέσουν μέλη μιας μικρότερης αντιπολιτευόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι εκλογές πάνε για αργότερα, τα πρόσωπα αυτά θα συνεχίσουν θα συνεχίσουν να σηκώνουν το βάρος της διαπραγμάτευσης, χωρίς να σκέφτονται το προσωπικό πολιτικό κόστος.
Άλλωστε, τα στελέχη που είχαν σαρώσει σε σταυρούς τον Ιανουάριο του 2015 (Γιάνης, Βαλαβάνη, Ζωή, Γαβριήλ, Αλ. Μητρόπουλος, Χαραλαμπίδου, Λαφαζάνης) βρίσκονται πλέον εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Λίγοι ίσως έχουν παρατηρήσει το γεγονός αυτό, ίσως να απασχολεί και λίγους, απασχολεί όμως τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή έκτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue.
Ήταν συνεπώς πολύ λογικό σ’ αυτόν τον σχηματισμό μάχης ο Αλέξης Τσίπρας να αξιοποιήσει νέους μαχητές οι οποίοι αφενός δεν θα πυροβολούν τους συμπολεμιστές τους, και αφετέρου θα είναι διατεθειμένοι να τρώνε αυτοί, αντί για εκείνον τις σφαίρες των αντιπάλων.
Facebook Comments