Δηλαδή, τί; Ήρθε να κάνει κηδεία με ξένα κόλλυβα δυο μήνες πριν αποχωρήσει από το αξίωμα; Δικαιοδοσία δεν έχει, ούτε ικανή επιρροή πλέον. Κι όσο συμπαθής, ευθυτενής, κομψός, ευγενικός και χαρισματικός κι αν είναι, όσο ευχάριστη κι αν είναι η παρουσία του, μετά τη θητεία του αφήνει την Αμερική, τη Δύση και τον κόσμο σε βαθιά κρίση.

Ναι, ο Ομπάμα αποχωρεί με ένα νόμπελ ειρήνης και την εύφημο μνεία όλου, σχεδόν, του πλανήτη. Όμως, εφόσον το εξετάσει κανείς ψυχραιμότερα, κατά την προεδρία του είδαμε κρίσιμα δεδομένα να χειροτερεύουν καθοριστικά. Ο κόσμος που μας κληροδοτείται είναι αυξανόμενα ασταθής, ενώ επιβραβεύει κυρίαρχα τον δεσποτισμό και τον λαϊκισμό.

Λόγω, κυρίως, της πολιτικής των ΗΠΑ γίναμε μάρτυρες της συθέμελης διάλυσης της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, με αποτέλεσμα να εμπεδώσουμε το ισλαμικό κράτος – και ως εσωτερική απειλή. Με την αμερικανική αποχώρηση από Αφγανιστάν και Ιράκ δεν σφραγίστηκε απλά μια τρύπα στο νερό, αλλά το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου.

Οι μεταναστευτικές ροές άσκησαν τέτοια πίεση στην Ευρώπη, που οδήγησαν εν μέρει στον ακρωτηριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια του BREXIT. Οι εναπομείναντες 27 είναι βαθιά διαιρεμένοι, με τους εθνολαϊκιστές να κερδίζουν έδαφος παντού. Κι όσα κι αν θυμάται κατόπιν εορτής ο πρόεδρος, η πολιτική λιτότητας υπερισχύει ακόμα στη γηραιά ήπειρο.

Σήμερα από την Αθήνα θα αναφερθεί στη δημοκρατία, σε μια «ομιλία πολιτική-διαθήκη». Αν κρίνουμε, όμως, από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, η διακυβέρνησή του δεν αποδείχθηκε αρκετά επιτυχημένη, ώστε να συγκρατήσει το κύμα των εξοργισμένων πολιτών, που ψήφισαν τελικά υπέρ του ανορθολογισμού και του hatespeech.

Λέγεται, βέβαια, ότι δίχως αυτόν τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Ίσως, να είχε ήδη αρχίσει και το ξήλωμα της ευρωζώνης. Παραμένει γεγονός, ότι δεν ανετράπη η τάση εκφυλισμού της δημοκρατίας σε δημαγωγία. Ας δείχνουν οι αριθμοί συγκράτηση της ανεργίας στις ΗΠΑ. Ας μαζεύονται εκατομμύρια like. Η ζωή χειροτέρεψε και η εργατική τάξη εκδικήθηκε.

Το αντιπροσωπευτικό μας πολίτευμα, ως θεμέλιο της μεταπολεμικής Δύσης, βρίσκεται σήμερα παγκοσμίως υπό αίρεση– αν όχι ρεσάλτο. Κι ο Ομπάμα δεν είναι ανεύθυνος. Μπορεί ο ευνοούμενός του, Αλέξης Τσίπρας, να επαίρεται αδαώς, όμως ο πλανητάρχης μοιάζει να ήρθε στη γενέτειρα της δημοκρατίας φέρνοντας τα λείψανα της ακμής της για τιμητική ταφή.

Facebook Comments