«Είμαστε όλοι Αθηναίοι» είναι το βασικό νόημα της ιστορικής ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στην ιστορική ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δίνει ένα master class για τη δημοκρατία, τα ιδεώδη και τις αξίες της όπως γεννήθηκαν 2.500 χρόνια πριν στην Αθηναϊκή δημοκρατία, και όπως παραμένουν σήμερα, όσο ποτέ, επίκαιρα. 

«Η δημοκρατία μας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, οι ίδιες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης που έφεραν την πρόοδο και έδωσαν πλούτο προκάλεσαν και ένα βαθύ σχίσμα» προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε ένα ενθουσιώδες νεανικό κοινό. Όπως εξήγησε, λόγω της παγκοσμιοποίησης υπάρχει περισσότερη τεχνολογία με λιγότερες θέσεις εργασίας, μεταφέρονται θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, εργοστάσια κλείνουν και αναδεικνύονται νέες ελίτ ενισχύοντας την αδικία και την ανισότητα. 

«Η ελληνική οικονομία δεν ήταν βιώσιμη, για να παραμείνει κανείς ανταγωνιστικός πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις και δουλειές, και γι’ αυτό χρειάζονταν μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έδωσε ένα master class για τις αξίες και τα ιδεώδη της δημοκρατίας όπως γεννήθηκαν στην Αθήνα, τους κινδύνους, αλλά και τις ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης.

«Πολλοί δεν κατάλαβαν το κόστος της θυσίας που κατέβαλε ο ελληνικός λαός, εγώ όμως το κατάλαβα και ένας από τους σκοπούς της κυβέρνησής μου ήταν να βοηθήσω το έργο της Ελλάδας» επισήμανε.

Το ΔΝΤ, διευκρίνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι χρειάζεται ελάφρυνση χρέους για την επάνοδο (της ελληνικής οικονομίας) στην ανάπτυξη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει μέλλον, ότι υπάρχει πρόσβαση στην ανάπτυξη» παρατήρησε, και παρακίνησε το νεανικό ακροατήριο στην αίθουσα να παραμείνει στην Ελλάδα και να πετύχει επαγγελματικά εδώ. «Η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες είμαι βέβαιος» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της προσφυγικής κρίσης, εξαίροντας παράλληλα τη στάση της.
 
Όπως επισήμανε η τάση αναδίπλωσης των κοινωνιών λόγω παγκοσμιοποίησης είναι κατανοητή, καθώς «το είδαμε στις εκλογές των ΗΠΑ, το είδαμε στο δημοψήφισμα για το Brexit». Αλλά δεν είναι δυνατόν να αποκοπούμε ο ένας από τον άλλο, υπογράμμισε. «Να πάμε πίσω αποκλείεται… Ο δρόμος είναι μόνο προς τα εμπρός. Δεν μπορούμε να διαρρήξουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν… Η μόνη μας ελπίδα είναι οι ανοιχτές αγορές και η δημοκρατία με πιο δίκαιο επιμερισμό των ωφελημάτων που θα τα νιώσουν οι εργαζόμενοι, και αυτό επιδίωξα κατά τις θητείες μου ως πρόεδρος» επισήμανε. 

«Οι ανοιχτές δημοκρατίες φέρνουν την ευημερία, δίνεται στους νέους ανθρώπους η δυνατότητα να καινοτομούν και να φέρνουν την ευημερία στις κοινωνίες τους» υπογράμμισε πάντως. 

Στην εκτενή αναφορά του για την Ελλάδα, στην οποία επικαλέστηκε τον Αισχύλο, τον Ευριπίδη, τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, αλλά και τον μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούμπο που διαπρέπει στο NBA, ο Μπαράκ Ομπάμα σχολίασε ακόμη ότι «η φλόγα που άναψε εδώ στην Αθήνα δεν έσβησε ποτέ με τον (γαλλικό) διαφωτισμό και αναζωπυρώθηκε από τους πατέρες του Αμερικανικού έθνους. «Υπάρχουν κάποιοι σήμερα που απειλούν αυτά τα ιδανικά» προειδοποίησε. 

Το Μουσείο της Ακρόπολης, επισκέφθηκε νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος. Στο Μουσείο τον υποδέχθηκε ο διευθυντής του Μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής.

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης σε μια κορυφαία συμβολική κίνηση για την Ελλάδα και τον Πολιτισμό της, όπου και ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα για το Βερολίνο λίγο μετά τις 15.30. 
 

Facebook Comments