Η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, διανύει πλέον τον όγδοο χρόνο της. Η ανάπτυξη στην Αγγλία εκμεταλλεύτηκε κάθε παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας και πλέον δεν υπάρχουν πόροι που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης.

Όμως, η αβεβαιότητα που υπάρχει μετά από την απόφαση για Brexit, οδηγεί σε χαμηλότερες επενδύσεις. Επιπρόσθετα, το έλλειμμα προϋπολογισμού είναι ήδη μεγάλο και χρειάζεται να διορθωθεί. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης παρά το γεγονός ότι η πτώση της στερλίνας, παρέχει μια πολύ σημαντική στήριξη.

Ο πληθωρισμός για το 2015, ήταν ιδιαίτερα χαμηλός κυρίως εξαιτίας της πτώσης των τιμών ενέργειας. Όμως, με τις τιμές του πετρελαίου να αναμένεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα στους επόμενους μήνες. Η πτώση της στερλίνας, θα επιφέρει επιπρόσθετη άνοδο στον πληθωρισμό και γενικότερα οι πληθωριστικές πιέσεις μεσο-μακροπρόθεσμα αναμένεται να είναι υψηλότερες.

Η ΒΟΕ έχει διατηρήσει τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα από το 2008 και εφαρμόζει και επιθετικό πρόγραμμα στήριξης της βρετανικής οικονομίας. Η απόφαση για Brexit, σημαίνει ότι η οικονομική στήριξη θα συνεχιστεί, προκειμένου να μετριαστούν οι όποιες συνέπειες από την έξοδο από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, ακόμα και αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς στην τελευταία συνεδρίασή της, η ΒΟΕ, εμφανίστηκε λιγότερο dovish, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης που είχε προκληθεί στο GBP.

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να αναμένεται να σημειώσουν άνοδο, τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν γρηγορότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Το Brexit ακολούθησε η κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας με αποτέλεσμα τα yields των Gilts να σημειώσουν σημαντικές απώλειες. Όμως το ξεπούλημα των τελευταίων ημερών, επανέφερε τις αποδόσεις στην προ-Brexit εποχή. Με τις αποδόσεις των ομολόγων να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα με βάση τον ιστορικό μέσο όρο, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια της ανόδου.

Από την άλλη, η στερλίνα, έχει σημειώσει πολύ μεγάλες απώλειες, οι οποίες σε όρους πραγματικής ισοτιμίας αγγίζουν το 40%. Με ακόμα πιο απλά λόγια, η πραγματική αξία της στερλίνας είναι ίδια με την αντίστοιχη του 1995.

Facebook Comments