Κυπριακό: Στην τελική ευθεία οι προσπάθειες Αναστασιάδη-Ακιντζί
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προσπάθειες Αναστασιάδη-Ακιντζί για την επίλυση του Κυπριακού
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προσπάθειες Αναστασιάδη-Ακιντζί για την επίλυση του Κυπριακού
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προσπάθειες Αναστασιάδη-Ακιντζί για την επίλυση του Κυπριακού. Από το σημείο, στο οποίο είχαν σταματήσει την προπερασμένη Παρασκευή, συνεχίζονται από το πρωί οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Μον Πελερέν της Ελβετίας. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα επιχειρήσουν μέσα σε δύο μέρες, που έχουν προβλεφθεί για αυτή τη φάση αυτή των συνομιλιών, να καταλήξουν σε συμφωνία στο εδαφικό και να ορίσουν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης για τη συζήτηση των θεμάτων της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκονται πολύ κοντά στα θέματα του εδαφικού, παραμένει ωστόσο αμφίβολο εάν μέχρι αύριο θα καταλήξουν σε ένα κοινό χάρτη. Δεν αποκλείεται να ανταλλάξουν χάρτες και να αφήσουν την οριστική ρύθμιση του εδαφικού στην πολυμερή διάσκεψη, όπως επιθυμεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Πάντως, στη προηγούμενη φάση του Μοντ Πελερέν οι διαφορές που χώριζαν τις δύο πλευρές στα βασικά κριτήρια του εδαφικού που συζήτησαν, δηλαδή το ποσοστό εδάφους, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν και την ακτογραμμή, ήταν πολύ μικρές. Κάτι που δίνει την εντύπωση πως μόνο με κάποια μεγάλη ανατροπή, η οποία όμως θα συνιστά και αποτυχία της όλης προσπάθειας, δεν θα έχουμε αποτέλεσμα αύριο.
Η Τουρκία παραμένει ο αστάθμητος παράγοντας
Σε ότι αφορά τη πολυμερή διάσκεψη ακούγονται διάφορες πιθανές ημερομηνίες. Αυτή θα πραγματοποιηθεί είτε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, είτε αρχές Ιανουαρίου όπως επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά προκειμένου να κλείσουν και όλες οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που υπάρχουν.
Από αυτό το διήμερο πάντως στο Μον Πελερέν θα εξαρτηθεί το εάν θα οδηγηθούμε τελικά σε λύση του Κυπριακού ή όχι. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα πράγματα προχωρούν προς την κατεύθυνση της τελικής συμφωνίας. Παραμένει ωστόσο αστάθμητος ακόμα ο παράγοντας Τουρκία, ο οποίος έχει και τον καθοριστικό ρόλο στο μεγάλο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Facebook Comments