Την απόφασή της να διεκδικήσει μια ακόμα φορά την καγκελαρία ανακοίνωσε στο Βερολίνο η Α. Μέρκελ. Αν ολοκληρώσει και την τέταρτη θητεία ισοφαρίζει το ρεκόρ του καγκελαρίου Χ. Κολ που παρέμεινε στην εξουσία 16 χρόνια.

Η απόφαση για τη διεκδίκηση μια ακόμα θητείας είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης, είπε η Α. Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο μετά από συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών. Η καγκελάριος παραδέχθηκε μάλιστα ότι: «Χρειάζομαι χρόνο και οι αποφάσεις μου καθυστερούν. Όταν τις λάβω όμως δεν κάνω πίσω».

Στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για την προεδρία του κόμματος στις 6 Δεκεμβρίου και την καγκελαρία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Α. Μέρκελ τόνισε ότι «οι εκλογές θα είναι ίσως οι πιο δύσκολες από την Επανένωση. Θα δεχθούμε επιθέσεις από όλες τις πλευρές. Χωρίς προηγούμενο από τα δεξιά, ενώ ταυτόχρονα θα βιώσουμε μια πόλωση της γερμανικής κοινωνίας. Επιθέσεις θα δεχθούμε και από τα αριστερά, με το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών, αριστεράς και Πρασίνων».

Αναφερόμενη στην κατάσταση εκτός γερμανικών συνόρων η καγκελάριος δήλωσε: «Η ΕΕ βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού και του Brexit. Παράλληλα πρέπει διεθνώς να καταλαγιάσει η κατάσταση μετά τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ».

Απαντώντας σε εκείνους που την βλέπουν ως ηγέτιδα του δυτικού κόσμου η καγκελάριος αποκάλεσε τους χαρακτηρισμούς «υπερβολικούς και εν μέρει παράλογους». Τέλος διαβεβαίωσε ότι στον προεκλογικό αγώνα θα σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες και τόνισε ότι προσβλέπει σε μια δίκαιη και δημοκρατική αντιπαράθεση.

Η υποψηφιότητα Μέρκελ πιέζει το SPD

Η ανακοίνωση της Α. Μέρκελ πιέζει τους συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες να αποφανθούν το συντομότερο, και όχι τον Ιανουάριο όπως προγραμμάτιζαν, ποιος θα είναι ο υποψήφιος του SPD στις εκλογές: ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ή ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ενδέχεται να διαδεχθεί τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στο υπουργείο Εξωτερικών;

Σε μια πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση της καγκελαρίου ο πρόεδρος της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «η έκβαση των εκλογών του Σεπτεμβρίου είναι ανοιχτή, η Α. Μέρκελ δεν είναι πλέον αήττητη». Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ τόνισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την υποψηφιότητα Μέρκελ.

Ως προς την αντιπολίτευση, ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμίρ δήλωσε ότι προσβλέπει σε μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, ενώ η συμπρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ κατηγόρησε την καγκελάριο ότι με την πολιτική της ενίσχυσε όσο τίποτα άλλο το λαϊκιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ κατηγόρησε την καγκελάριο ότι «με την προσφυγική της πολιτική ζημίωσε τη χώρα και υπονόμευσε το μέλλον της».

Facebook Comments