Έκκληση στα κράτη της ευρωζώνης να «εντατικοποιήσουν σημαντικά» τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να αυξήσουν την παραγωγικότητά του εργατικού δυναμικού τους και να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε της υπερ-χαλαρής πολιτικών που έχει ακολουθήσει η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι η Ευρωτράπεζα έχει υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημείωσε η ευρωζώνη χρειάστηκε επτάμισι χρόνια ώστε να ξεπεράσει το επίπεδο όπου ήταν πριν την κρίση, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως η νομισματική ένωση έχει αποδειχτεί εντυπωσιακά ισχυρή απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις που έχουν εκδηλωθεί, ειδικά φέτος.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ έχει ευνοήσει τους πλούσιους, που συνήθως επενδύουν σε ομόλογα, αντιτείνοντας ότι η πολιτική της Ευρωτράπεζας έχει τονώσει τον δανεισμό και έχει ευνοήσει τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις.

Αν και ο κ. Ντράγκι δεν έδωσε κάποιο στίγμα για το εάν η ΕΚΤ θα επεκτείνει τις αγορές ομολόγων πέρα από τον Μάρτιο του 2017, έστειλε μήνυμα ότι η βοηθητική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως ότου ο πληθωρισμός να φτάσει στον στόχο του κοντά αλλά κάτω από το 2%. Οι αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση θα ληφθούν στην κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Ερωτηθείς τέλος για τις πιθανές επιπτώσεις των αμερικανικών εκλογών στην ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
 

Facebook Comments