Μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων θα είναι η σημερινή ανάμεσα στους θεσμούς και το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα αύριο Τρίτη, εξέλιξη που η ελληνική πλευρά αποδίδει στη γιορτή των Ευχαριστιών.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου στις 23.00 το βράδυ προκειμένου να συζητήσουν πάνω στο προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας που επεξεργάζονται τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ το Αθηναϊκό Πρακτορείο μεταδίδει ότι την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών. Έως τώρα δεν είναι γνωστό πότε θα επιστρέψουν οι πιστωτές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στόχος των βραδινών συζητήσεων είναι να υπάρξει συμφωνία στα περισσότερα από τα επτά μικρά σημεία όπου ήδη υπάρχει μεγάλη σύγκλιση, με στόχο να απομείνουν μόνο δύο ή τρία ανοιχτά μέτωπα.

Ωστόσο, πέραν των μικρών θεμάτων, εκκρεμούν και τρία κομβικά θέματα όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα υπάρχουν μεγάλες διαφορές-αγκάθια.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι τα εργασιακά, όπου ακόμα υπάρχει χάσμα στα επιμέρους ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, του καθορισμού του βασικού μισθού και του συνδικαλιστικού νόμου.

Μάλιστα, η διαπραγμάτευση φαίνεται να γίνεται εν μέρει σε τεχνικό επίπεδο, κι όχι σε επίπεδο υπουργού, καθώς η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δεν συναντήθηκε σήμερα με τους δανειστές. Αντίθετα, είχε επαφές με εκπροσώπους των μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων, όπου διατυπώθηκε εκ νέου η κοινή γραμμή υπέρ του ισχύοντος πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.

Δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπου οι θεσμοί βλέπουν κενό της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά φαντάζει αποφασισμένη να μην καταθέσει τώρα το μεσοπρόθεσμο, καθώς ευελπιστεί ότι η όποια συζήτηση για το χρέος μπορεί να μειώσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα.

Τρίτο μέτωπο είναι η εξωδικαστική ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, όπου υπάρχουν τρεις τεχνικές εκκρεμότητες, ο τρόπος υπολογισμού των επιτοκίων, η προσαρμογή των εγγυήσεων, αλλά και ποίος φόρος θα μείνει εκτός ρύθμισης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θέλουν να περιληφθεί στη ρύθμιση ο ΦΠΑ, ενώ η ελληνική πλευρά θέλει την εξαίρεσή του.
 

Facebook Comments