Η φορολόγηση μέχρι ….τελικής πτώσεως αλλά και η υπο-κοστολόγηση των μέτρων που ελήφθησαν αποτελούν τους θεμέλιους λίθους του φορομπηχτικού success story της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα; Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 να είναι σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού του 2017 υπερδιπλάσιο από το στόχο. Μάλιστα η κυβέρνηση προαναγγέλλει και την χορήγηση εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος αν επαληθευθούν τελικά οι νέοι υπολογισμοί.

Ο Γιάννης Στουρνάρας συνήθιζε να λέει ότι πρώτα ευημερούν οι αριθμοί και με καθυστέρηση 6 έως 12 μηνών αρχίζει η ευημερία αυτή να έχει και θετική επίδραση στην ζωή των ανθρώπων. Με βάση τη θεωρία αυτή, το 2017 θα έπρεπε να αναμένεται ελαφρύτερο για τους Έλληνες φορολογουμένους.

Φευ! Το 2017 θα ενσκήψει στη χώρα φοροκεντρική λιτότητα, όπως τη χαρακτήρισε πρόσφατα το γραφείο του προϋπολογισμού της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 500εκατ€ επιπλέον του στόχου που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς.

Η μέθοδος για να επιτευχθεί ο στόχος είναι μόνο μία για την αριστερή κυβέρνηση και πρόκειται – ναι σωστά μαντέψατε – για την επιβολή νέων φόρων. Το επιχείρημα που θα ακουστεί τις επόμενες ημέρες είναι ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα αφού έχουν ήδη ψηφιστεί και ότι θα είναι τα τελευταία. Η ουσία είναι ότι 2,5δισ€ νέων φόρων θα πέσουν στις πλάτες των φορολογουμένων το 2017 και μάλλον δεν θα είναι τα τελευταία αφού ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018  δύσκολα θα πιαστεί αφήνοντας τα πράγματα ως έχουν. 

Νέα κλίμακα φορολόγησης με μειωμένο αφορολόγητο, νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα, αύξηση ΕΦΚ σε καπνικά προϊόντα και ηλεκτρονικά τσιγάρα, αύξηση φορολόγησης στην συνδρομητική τηλεόραση και φορολόγηση στον καφέ είναι μόνο μερικά από τον ….μποναμά του 2017.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ακολουθείται φορομπηχτική πολιτική αλλά και ότι είναι άδικη αφού οι φόροι που μπαίνουν είναι ως επί το πλείστον έμμεσοι. Σύμφωνα με το γραφείο της Βουλής ο λόγος των έμμεσων προς τους άμεσους φόρους αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης της δημοσιονομικής πολιτικής να ενισχύσει την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των χαμηλών εισοδημάτων. Αυτό σημαίνει ότι όσο μικρότερος είναι ο λόγος τόσο πιο κοινωνικά δίκαιη είναι η φορολογία. Ο λόγος αυτός το 2014 ήταν στο κατώτατο σημείο την τελευταία 10ετία, στο 1,15 και το 2017 θα ανέβει στο 1,30!!!

Τουλάχιστον εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εγγυημένου Εισοδήματος και παραμένουν προς το παρόν «ανέγγιχτα» τα 300εκ€ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για την έξτρα χρηματοδότηση κοινωνικών παροχών Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας.

Το όλο πράγμα όμως σου δίνει την αίσθηση ότι βγαίνουν από την μια τσέπη – φόροι – και μπαίνουν στην άλλη –επιδόματα – ενώ θα μπορούσαν να μειωθούν τα βάρη αν γινόταν καλύτερη δουλειά στο ΠΔΕ που καρκινοβατεί μονίμως, τις αποκρατικοποιήσεις από τις οποίες το 2016 θα εισπραχθούν μόλις 500εκατ€ και τη μεγάλη μάστιγα της πάταξης της φοροδιαφυγής. 

Facebook Comments