Έντεκα μόλις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, ανεβαίνουν οι πολιτικοί τόνοι στη Ρώμη. «Ο Ματέο Ρέντσι φέρεται σαν λαβωμένο ζώο, δηλαδή σαν χοίρος, που επιτίθεται συνεχώς», δηλώνει ο Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων. «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ελέγξει τον φόβο του», συμπληρώνει ο Γκρίλο.

Η αναφορά του Γκρίλο στον Ρέντσι- με τους γνωστούς τόνους που χρησιμοποιεί- έρχεται σαν σχόλιο για τα τελευταία γκάλοπ, που μέχρι πριν λίγες μέρες έδιναν σαφές προβάδισμα στο μέτωπο του «όχι» στην συνταγματική αναθεώρηση. Ένα προβάδισμα που κυμαίνεται από τέσσερεις μέχρι και δέκα μονάδες.

Ο Ματέο Ρέντσι, όμως, δεν το βάζει κάτω.Τελευταία έχει πάρει μέρος σε εκατό σχεδόν δημόσιες συγκεντρώσεις και ομιλίες και θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για να πείσει τους αναποφάσιστους. «Αφού ο Γκρίλο λέει ότι είμαι ένας λαβωμένος χοίρος, θα πρέπει να φωνάξουμε  κτηνίατρο. Αλλά στο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος οι πολίτες θα βρουν γραμμένα, εντελώς διαφορετικά πράγματα», απαντ ειρωνικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Τι μέλλει γενέσθαι με τον Ρέντσι;

Η πρόταση της ιταλικής  κυβέρνησης για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των γερουσιαστών, από 315 σε 100. Το μέτωπο του «ναι» δηλώνει βέβαιο ότι θα εξοικονομηθούν σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε δέκα χρόνια. Οι υποστηρικτές του «όχι» κατεβάζουν το ποσό σε μόλις 48 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Όσο για την πιθανότητα να παραιτηθεί ο Ρέντσι αν χάσει το δημοψήφισμα, όλο και περισσότεροι παρατηρητές γράφουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν θα προκηρύξει εύκολα πρόωρες εκλογές.

Είναι πιθανό ωστόσο πιθανό ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός να κληθεί για διαβουλεύσεις στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο. Αλλά αν ο Ματαρέλα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαθέτει την στήριξη της βουλής και της γερουσίας, μπορεί να ζητήσει από τον Ρέντσι να παραμείνει πρωθυπουργός.

Facebook Comments