Ράλι για ομόλογα και μετοχές – Οι επενδυτές προσδοκούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Οι ελληνικές αγορές ομολόγων και μετοχών κάνουν ράλι με βάση τις προσδοκίες ότι οι δανειστές της Ελλάδας πιθανόν θα ελαφρύνουν το χρέος
Οι ελληνικές αγορές ομολόγων και μετοχών κάνουν ράλι με βάση τις προσδοκίες ότι οι δανειστές της Ελλάδας πιθανόν θα ελαφρύνουν το χρέος
Οι ελληνικές αγορές ομολόγων και μετοχών κάνουν ράλι με βάση τις προσδοκίες ότι οι δανειστές της Ελλάδας πιθανόν θα ελαφρύνουν τελικά το βάρος του χρέους της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι ο καλύτερος μήνας για τα ελληνικά ομόλογα από τον Μάρτιο, ενώ οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν αυξηθεί περίπου 30% από τις 15 Νοεμβρίου. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου δεν σημείωσε χθες σημαντική μεταβολή και διαμορφώθηκε στο 6,92%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, έχοντας υποχωρήσει από τη Δευτέρα κάτω από το όριο του 7% – κάτι που είναι συμβολικό, καθώς είναι το επίπεδο πάνω από το οποίο οι χώρες φαινόταν ότι χρειάζονται προγράμματα στήριξης στις αρχές της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχει αυξηθεί 7% τον Νοέμβριο, με οδηγό τα κέρδη των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, σημειώνει το δημοσίευμα.
“Το ράλι τροφοδοτείται, επίσης, από τα σχετικά ισχυρά οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία”, προσθέτει το Bloomberg. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού έως τον Οκτώβριο έχει οδηγήσει σε υπέρβαση του στόχου για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε μία πτωτική τάση την τελευταία τριετία, αν και παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, στο επίπεδο του 23%. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν την κυβέρνηση να καταθέσει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή τον προϋπολογισμό της για το 2017, ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα (που δεν περιλαμβάνει τις δαπάνες για τόκους) ύψους 2% του ΑΕΠ, υψηλότερο από τον στόχο του προγράμματος στήριξης, σημειώνεται.
“Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα – περιλαμβανομένης της σημερινής απεργίας – δεν υπονόμευσε την εμπιστοσύνη ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προωθήσει τα μέτρα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, που ανέρχεται σε πάνω από το 170% του ΑΕΠ, στη συνεδρίασή τους στις 5 Δεκεμβρίου. “Για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα – που αποτελεί βασικό αίτημα χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία – μία τέτοια συμφωνία θα πρέπει να μετριάσει τις αμφιβολίες του Ταμείου σχετικά με τη βιωσιμότητα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας”.
Ωστόσο, προσθέτει το Bloomberg, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, που είναι σκληρός πολέμιος μίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, διέψευσε χθες δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung ότι πιστωτές της Ελλάδας θα είχαν συνάντηση αύριο στο Βερολίνο για να αποφασίσουν πώς θα μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Εάν τα δημοσιεύματα μίας συνάντησης των πιστωτών πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου αποδειχθούν αληθή, “αυτό σημαίνει ότι αυτοί πρέπει να βλέπουν τις προϋποθέσεις επιτυχίας”, δήλωσε στο πρακτορείο ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος. Ένα καλό αποτέλεσμα για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα περιλάμβανε πιθανόν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και έναν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης, έστω και αν αυτή δοθεί με τον όρο ότι θα συνεχισθεί η συμμόρφωση με το πρόγραμμα, πρόσθεσε ο καθηγητής.
Facebook Comments