Nέα σκληρά μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι θα επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα  3,5% του ΑΕΠ το 2018 αλλά και ότι θα συνεχισθεί η δημοσιονομική πειθαρχία έως το 2020, περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου κοινοτικού μνημονίου, που δόθηκε στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους, λίγο πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση να δεσμευτεί για συγκεκριμένες κατηγορίες μέτρων και παρεμβάσεων, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ή μέσα στα προσεχή χρόνια.

Σημειώνεται ότι ορισμένα από τα εν λέγω μέτρα, όπως επανεξέταση των φοροαπαλλαγών ή των κοινωνικών επιδομάτων, αποτελούν ήδη μνημονιακές δεσμεύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν ούτως ή άλλως από την κυβέρνηση. «Αγκάθι» φέρονται να αποτελούν οι «τρύπες» που προβλέπονται για το 2018 και σχετίζονται με την μείωση δαπανών συγκεκριμένων υπουργείων, όπως για παράδειγμα στον τομέα της άμυνας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα μέτρα του επονομαζόμενου SMoU περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

– Την επανεξέταση από μηδενική βάση των 3,56 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγών/εξαιρέσεων.

– Δραστικές περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα περιλαμβανομένου του επιδόματος θέρμανσης.

– Ορίζεται επίσης πρόβλεψη και για τη μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου αλλά και για μείωση προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων μετά την ενοποίησή τους, αλλά και αυστηρότερους όρους για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω μέτρα δεν είναι παρά το… «κερασάκι στην τούρτα», καθώς επιπρόσθετα υπάρχουν και τα μέτρα που αξιώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μέτρα τα οποία, σύμφωνα με θέσεις που έχουν γίνει ήδη γνωστές, περιλαμβάνουν μείωση συντάξεων αλλά και  αφορολογήτου και τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις επόμενες εβδομάδες με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Σημειώνεται επίσης ότι παρά το γεγονός ότι πλέον φαντάζει δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία επί της αρχής.
 
 

Στον Προκρούστη βάζει το Μνημόνιο εκπτώσεις φόρου και κοινωνικό κράτος

 

Facebook Comments