Συμφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου που θα υποχρεώνει την Αθήνα να λάβει πρόσθετα μέτρα με ορίζοντα τη διετία πέραν του 2018 φοβάται η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαμήνυσε χθες Δευτέρα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί στην πλάτη της Ελλάδας.

Η δήλωση Τσακαλώτου ήλθε εν μέσω πληροφοριών που θέλουν τους θεσμούς να αναζητούν συμβιβαστική λύσης για ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά με πρόσθετα μέτρα σε συντάξεις και φορολογικό μετά το 2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, που επί το παρόντος το Ταμείο θεωρεί υπερβολικούς.

Ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΔΝΤ, κατηγορώντας το ότι τα βάζει με μία μικρή χώρα που βρίσκεται σε θέση αδυναμίας, κι όχι με τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, που αντιστέκονται στη ρύθμιση του χρέους.

Δε νομίζω, είπε ο ΥΠΟΙΚ, ότι αυτή είναι μια στάση που ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη θα την θεωρούσε θαρραλέα και φιλότιμη.

Τη σημασία να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, επισήμανε εν τω μεταξύ ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα.

«Θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο. Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ωστόσο η Ευρώπη χρειάζεται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς, «είναι σημαντικό να συμμετέχει ως εγγυητής».

Ο κ. Μοσκοβισί συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να του επισημαίνει ότι στα εργασιακά δεν μπορεί να υπάρχει λύση που δεν θα περιλαμβάνει συλλογικές συμβάσεις.

Ο ευρωπαίος επίτροπος του απάντησε πως ούτε και η Κομισιόν είναι διατεθειμένη για λύση που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
 

Facebook Comments