Την 1η Δεκεμβρίου η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία των G20. Μεγαλύτερος κίνδυνος η εσωστρέφεια της κυβέρνησης Τραμπ. Η Μέρκελ θέλει παγκοσμιοποίηση με ανθρώπινο πρόσωπο. Θα το επιτύχει;

Προεδρία και προεκλογική εκστρατεία

Από την 1η Δεκεμβρίου η Γερμανία αναλαμβάνει τα ηνία της προεδρίας του G20 για ένα χρόνο και σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει μέχρι τώρα η καγκελάριος ο πρώτος δρόμος θεωρείται μονόδρομος. Δικτύωση από ανατολή μέχρι τη δύση και από βορρά μέχρι νότο για να δοθεί στήριγμα σε όλους τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους που αλλάζει συνεχώς και επηρεάζεται όλο και περισσότερο από διεθνείς επιρροές και εξελίξεις. Το προανάκρουσμα του γεγονότος δίνεται σήμερα. Στο υπουργικό συμβούλιο η ΄Αγκελα Μέρκελ παρουσιάζει τους βασικούς στόχους της προεδρίας, ενώ το βράδυ σε εορταστική εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν  θα μιλήσουν για την παγκόσμια δημοσιονομική σταθερότητα και την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η προεδρία του G20 συμπίπτει με την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Γι αυτό και η σύνοδος κορυφής που θα φιλοξενηθεί στο Αμβούργο, γενέτειρα πόλη της καγκελαρίου, δεν θα γίνει το Σεπτέμβριο όπως είθισται, αλλά τον Ιούλιο. Το πρόγραμμα θα πρέπει να συμπτυχθεί σε μόνο επτά μήνες, μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Μεγάλος άγνωστος το ενδιαφέρον που θα επιδείξει η νέα αμερικανική κυβέρνηση για τις διαδικασίες μέσα στο G20. Πρώτη δοκιμασία τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, και τον Μάρτιο, των υπουργών  Οικονομικών. Ήδη ο Σόιμπλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποτυχίας της γερμανικής προεδρίας. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η σκέψη ότι οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να εγκαταλείψουν την πολιτική του προκατόχου του για την προστασία του κλίματος, το εμπόριο, την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και τη ρύθμιση των χρηματαγορών.


Ιδιαίτερο βάρος στην Αφρική

Γι αυτούς τους λόγους η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι οι G20 ως θεσμός είναι τώρα πιο σημαντικός παρά ποτέ, ότι δεν χάνει τη σημασία του παρά τις προσπάθειες και το κόστος. Ιδιαίτερο βάρος για την Άγκελα Μέρκελ έχει το 2017 η Αφρική. «Η Αφρική είναι η ήπειρος που η οικονομική της εξέλιξη έχει αποκοπεί από την γενικότερη πρόοδο της ανθρωπότητας και το πραγματικό ερώτημα είναι πως θα γίνει η μετάβαση από την κλασσική αναπτυξιακή βοήθεια στην πραγματική οικονομική ανάπτυξη των αφρικανικών χωρών, ώστε να σταθούν πόδια τους οι κάτοικοί της», ανάφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της. Η Μέρκελ επιδιώκει επίσης να συνδέσει τις ΜΚΟ με τους G20 και να δώσει χώρο έκφρασης στους επικριτές.

Σε ότι αφορά στην παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να πάρει ανθρώπινο πρόσωπο και παράλληλα να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για μια λογική δημοσιονομική και οικονομική νέα τάξη πραγμάτων. Μεγάλο βάρος δίνει η γερμανική προεδρία επίσης και στον τομέα της υγείας. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια «μεγάλη συνάντηση», με πολλές προκλήσεις, αλλά και πολλούς κινδύνους, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την προεδρία σε αποτυχία.

Facebook Comments