Αυτοψία του MN στο κυνοκομείο της Φλώρινας (Βίντεο – Φωτογραφίες)
Αυτοψία του MN στο κυνοκομείο της Φλώρινας (Βίντεο+Φωτογραφίες)
Αυτοψία του MN στο κυνοκομείο της Φλώρινας (Βίντεο+Φωτογραφίες)
Το MarketNews.gr δέχθηκε καταγγελίες από πολίτες για την κατάσταση του δημοτικού κυνοκομείου Φλώρινας και βρέθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 εκεί προκειμένου να κάνει τη δική του αυτοψία. (Στο τέλος του κειμένου υπάρχει βίντεο)
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το Σεπτέμβριο του 2013 είχε γίνει καταγγελία από φιλόζωους για τις συνθήκες που επικρατούσαν με ζώα αποστεωμένα, άρρωστα, αστείρωτα ακόμη και νεκρά μέσα στο χώρο του καταφυγίου. Το δημοτικό κυνοκομείο, ή αλλιώς προσωρινό χώρο φιλοξενίας όπως τον ονομάζει η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια, είναι παράνομο. Ο χώρος είναι ακατάλληλος, βρίσκεται στο βουνό μέσα σε σκουπιδότοπο και είναι περιφραγμένος με λαμαρίνες, τα κλουβιά είναι πολύ μικρά και δεν υπάρχει ύδρευση.
Το 2014 δαπανήθηκαν, σύμφωνα με τη Διαύγεια, 15.000 ευρώ για τη διεξαγωγή μελέτης για την κατασκευή νέου δημοτικού κυνοκομείου στα παλαιά σφαγεία. Η μεταφορά, ωστόσο, ουδέποτε έγινε. Ο κόσμος της Φλώρινας είτε αγνοεί την ύπαρξή του είτε γνωρίζει πως όλα βαίνουν καλώς.
Η επίσκεψη στο κυνοκομείο έγινε απροειδοποίητα. Στο δρόμο προς το κυνοκομείο, ανεβαίνοντας το βουνό, υπήρχαν δεκάδες σκυλιά πεινασμένα, φοβισμένα, αστείρωτες μάνες και κουτάβια, άλλα άρρωστα, άλλα χτυπημένα. Ωστόσο, λίγα μόνο ήταν υποσιτισμένα.
Μόλις φτάσαμε κλήθηκε ο δήμος ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως στέλνοντας τον εθελοντή που τα φροντίζει για να ανοίξει. Μέσα βρίσκονταν περίπου 70 σκυλιά, μεγαλόσωμα, μικρόσωμα, ενήλικα, κουτάβια, καθαρόαιμα και ημίαιμα. Τα περισσότερα φαίνονταν να είχαν εγκαταλειφθεί και πως ζούσαν σε σπίτι. Τα κλουβιά είχαν μέγεθος ενός τετραγωνικού μέτρου, ήταν πολύ βρώμικα, γεμάτα λάσπη, ακαθαρσίες και χιόνι. Ο εθελοντής ισχυρίστηκε ότι ο χώρος καθαρίζεται αλλά η εικόνα δεν ανταποκρινόταν. Οι περισσότεροι κουβάδες νερού ήταν σπασμένοι και το νερό μέσα κρυσταλλωμένο από το κρύο. Δεν υπήρχαν μπολ για το φαγητό.
Κάμποσα από τα σκυλιά ήταν εκτός κλουβιού. Ένα εξ αυτών ήταν λερωμένο με αίμα. Κατά την καταγραφή στην κάμερα εντοπίστηκε ένα νεκρό σκυλί το οποίο είχε κανιβαλιστεί από τα υπόλοιπα. Ο εθελοντής δήλωσε ότι το νεκρό σκυλί έπασχε από λεϊσμανίαση, δεν έλαβε θεραπεία και έτσι κατέληξε να τρώγεται από τα άλλα σκυλιά. Το φαινόμενο του κανιβαλισμού δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο κυνοκομείο, είχε γίνει γνωστό αντίστοιχο περιστατικό το 2013 και πριν ένα μήνα έγινε αντίστοιχη καταγγελία στο MN.
Η ευζωία των ζώων στο συγκεκριμένο χώρο δεν τηρείται αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 2013 που ήταν απελπιστική. Η κατάσταση σε κάθε περίπτωση παραμένει κακή. Λίγο πριν αποχωρήσουμε από το χώρο του κυνοκομείου κατέφθασαν οι δύο αντιδήμαρχοι της πόλης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα ζώα κ. Νίκος Αλεξιάδης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών που συμμετέχει κι εκείνος στην πενταμελή επιτροπή κ. Δημήτρης Θεοφανίδης.
Οι δύο αντιδήμαρχοι μας προσκάλεσαν στο δημαρχείο και μας παρουσίασαν τη δική τους πλευρά. Οφείλει να τους αναγνωριστεί ότι εν αντιθέσει με άλλες δημοτικές αρχές(βλ. Βόλος, Σέρρες, κ.α.) ήταν φιλικοί και έδειξαν πρόθυμοι να μας ακούσουν όπως και έγινε. Μας απάντησαν ότι το δημοτικό κυνοκομείο, το οποίο ωστόσο σύμφωνα με εκείνους αποτελεί χώρο προσωρινής φύλαξης, βρίσκεται πάνω στο βουνό ακόμα γιατί δεν έχει βρεθεί άλλος διαθέσιμος χώρος στο δήμο και αποτελεί προτεραιότητά τους. Ισχυρίστηκαν ότι δε βρίσκουν ανταπόκριση από το κράτος όσον αφορά τη μετακίνηση και δημιουργία ενός νέου κυνοκομείου. Το πρόγραμμα του δήμου την φετινή χρονιά στείρωσε, εμβολίασε, αποπαρασίτωσε και τσίπαρε 269 σκυλιά. Επιπλέον, δήλωσαν διατεθειμένοι να ακούσουν και να εφαρμόσουν κάθε ωφέλιμη πρόταση για τα ζώα και το δήμο.
Το κυνοκομείο της Φλώρινας δεν αποτελεί την εξαίρεση, αποτελεί τον κανόνα. Τα δημοτικά κυνοκομεία έχουν καταντήσει δημοτικά κολαστήρια για τα αδέσποτα ζώα. Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ οφείλει να δράσει και να μην αφήνει τέτοιου είδους συνθήκες να συνιστούν τη νόρμα. Η ευθανασία που πρότεινε ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης για τα αδέσποτα ζώα αλλά και η «δυσθανασία» εντός των δημοτικών κυνοκομείων δεν αποτελούν τη λύση καθώς προσκρούουν στις μέριμνες του νόμου(τήρηση της ευζωίας, στείρωση, εμβολιασμός, επανένταξη και ευθανασία μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις) και φανερώνει το χειρότερο πρόσωπο του ανθρώπου στα ζώα.
Facebook Comments