ΔΝΤ: Ζητά νέα μέτρα €4,2 δισ. – Κυβερνητική πηγή: εκλογές αν συνεχίσουν να μας πιέζουν για μέτρα
"Mποναμάς" νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά το 2018 για να κλείσει το δημοσιονομικό "κενό"
"Mποναμάς" νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά το 2018 για να κλείσει το δημοσιονομικό "κενό"
“Mποναμάς” νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά το 2018 για να κλείσει το δημοσιονομικό “κενό” εάν δεν υπάρξει συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα ή κάλυψη της απόστασης μέσα από το χρέος, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Κατ αρχάς παραδέχθηκε ότι οι πιέσεις για μέτρα μετά το 2018 δεν είναι 3,5 δισ. όπως φανταζόμασταν αλλά ανεβαίνουν στα 4,2 δισ. ευρώ.
Τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα επισημαίνοντας ότι «εκεί οδηγεί και η εκτίμηση όλων ότι πρέπει η ποσοτική χαλάρωση να ισχύσει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο».
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους Ευρωπαίους θα είχε κλείσει εδώ και σχεδόν δυο εβδομάδες καθώς τα πάντα σχεδόν είναι λυμένα με εξαίρεση τα εργασιακά, για τα οποία οι θεσμοί ζητούν αλλαγές πέραν της συμφωνίας του τρίτου μνημονίου που προέβλεπε τη θεσμοθέτηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών
Οι ίδιες πηγές κατηγορούσαν το ΔΝΤ για «έλλειψη θάρρους», καθώς ενώ διαφωνεί για τα υψηλό πρωτογενή πλεονάσματα δεν έχει υπερασπίσει την άποψη του στους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν συμπεριλάβει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 προκειμένου να μην χρειαστεί να πάρουν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μετρά για το χρέος.
Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πιθανόν να κλείσει η συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup πριν από τα Χριστούγεννα.
Κατέστησαν σαφές ότι “η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νομοθέτηση μέτρων τώρα”, ούτε όμως και πολιτική συμφωνία από τώρα για μέτρα που θα ληφθούν το 2019. Έθεσαν, μάλιστα, και πολιτικό θέμα λέγοντας ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μείωση αφορολογήτου αλλά και ότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουν από τώρα για το 2019, αφού είναι έτος εκλογών και τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.
«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτίμησαν ότι είναι πιθανό να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup στις 18 ή στις 20 Δεκεμβρίου, καθώς το καλύτερο σενάριο για τη συνάντηση αυτής της Δευτέρας, είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φτάσουν σε συμφωνία σε ποσοστό 95% με την Ελλάδα και οι διαφορές με το ΔΝΤ να είναι μεγαλύτερες.
Σε «πολιτική συμφωνία» – για το σύνολο των ζητημάτων της β’ αξιολόγησης – παρέπεμψε στο μεταξύ την Πέμπτη η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με υψηλόβαθμους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στις Βρυξέλλες.
Facebook Comments