Ήταν η συμφωνία του ΟΠΕΚ επικερδής για όλες τις πλευρές; Σίγουρα όχι, ισχυρίζονται αναλυτές. Εξετάζοντας το deal κάποιος θα μπορούσε να συμπεράνει ότι η Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, αλλά μια πιο προσεκτική παρατήρηση δείχνει ότι αυτό δεν είναι η απόλυτη αλήθεια.

Για να γίνει πιο ξεκάθαρο το τοπίο, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και συγκεκριμένα στη Σύνοδο στη Ντόχα όπου αν και αναμενόταν μια συμφωνία, τελικά δεν υπήρξε καθώς η Σαουδική Αραβία εναντιώθηκε στη συμμετοχή του Ιράν στη Σύνοδο.

Από τότε και ενώ οι συζητήσεις μεταφέρθηκαν για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, πολλές χώρες του ΟΠΕΚ αύξησαν ακόμα περισσότερο την παραγωγή τους και η συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής είναι με βάση την ημερήσια παραγωγή του Νοεμβρίου και όχι του Απριλίου.

Ποια ήταν όμως η ημερήσια παραγωγή κατά τη Σύνοδο της Ντόχας;

  • Τον Οκτώβριο, η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 10,625 εκατ. βαρέλια ημερησίως ενώ τον Απρίλιο παρήγαγε 10,147 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το Ιράν παρήγαγε 3,8 εκατ. Βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο και 3,096 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο.

  • Επομένως, αν λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία από το πρώτο εξάμηνο, τις μεγαλύτερες περικοπές τις επιφορτίστηκαν τα μικρότερα μέλη του ΟΠΕΚ. Η Βενεζουέλα ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος με τη μείωση της παραγωγής να είναι 13,4%, 11,9% μείωσε η Γκαμπόν, 7,3% το Κατάρ, 5,3% η Ανγκόλα και 4,9% η Αλγερία.

  • Η μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία, ήταν μόλις 0,9% με τα επίπεδα παραγωγής να είναι κατά 22,6% υψηλότερα.

Είναι παραπάνω από προφανές, ότι τα μικρότερα μέλη του ΟΠΕΚ ανέλαβαν όλο το βάρος της μείωσης της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία, έχοντας τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, άφησε τα μικρά μέλη της να αποφασίσουν αν θέλουν υψηλότερες τιμές για να μην υποφέρουν οικονομικά. Από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου όμως, η Σαουδική Αραβία θα επωφεληθεί τα μέγιστα, καθώς έχει μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Facebook Comments