Όταν ξέσπασε η κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες ανέλαβαν να βγάλουν τα “κάστανα” από τη φωτιά, δημιουργώντας εξαιρετικά χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες, οι οποίες στηρίζονταν στα μηδενικά επιτόκια. Τρισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύθηκαν στην παγκόσμια οικονομία και τρισεκατομμύρια δολάρια νέου χρέους “φορτώθηκαν” στις επιχειρήσεις.

Ο στόχος είχε οριοθετηθεί από την αρχή: μείωση της ανεργίας και αύξηση του πληθωρισμού. Το πρώτο επιτεύχθηκε γρηγορότερα, αλλά και εκεί όχι όπως θα έπρεπε καθώς οι part time θέσεις απασχόλησης αποτελούν την πλειοψηφία.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός αποτέλεσε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς ακόμα παραμένει κάτω από το στόχο του 2,0% που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτον, τα QE ήταν χρήματα που δόθηκαν σε τράπεζες και επιχειρήσεις και οι οποίες τα χρησιμοποίησαν για αγορές μετοχών γι’ αυτό και οι μετοχές πραγματοποίησαν μια από τις καλύτερες περιόδους τους. Δεύτερον, τα χρήματα από τα QE δεν πέρασαν στην πραγματική οικονομία με αποτέλεσμα να υπάρχει ισχυρή πτώση της ταχύτητας κυκλοφορίας του χρήματος. Τρίτον, το εισόδημα μειώθηκε και αυτό περιόρισε την κατανάλωση. Τέταρτον, η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Πέμπτον, η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων που έδειχνε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι μηδενικές ή και αρνητικές.

Με την εκλογή του Trump, σαν ένα μαγικό ραβδί να τα άλλαξε όλα. Οι υποσχέσεις του Trump για χαμηλότερη φορολογία, για επαναπατρισμό κεφαλαίων και κυρίως για Δημόσιες Επενδύσεις, οδήγησαν σε μια επιθετική αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών. Αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή, από την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων.

09 12 16 inflation

 

09 12 16 fred

Όλα δείχνουν ότι ο Trump θα είναι ένας Πρόεδρος ο οποίος θα οδηγήσει την Αμερική σε ένα νέο reflationary period, που σημαίνει υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερη ανάπτυξη, μαζί με υψηλότερες τιμές μετοχών.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν θα έρθουν χωρίς μακροπρόθεσμο κόστος καθώς οι μετριότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το πρόγραμμα του Trump θα αυξήσει το αμερικανικό χρέος κατά $5,4 τρισ. που σημαίνει ότι θα περάσει πάνω από το 100% του ΑΕΠ.

Facebook Comments