Κουρτς: Η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα – Επιμένουμε στο «πάγωμα» της ένταξής της
Κουρτς: Η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα - Επιμένουμε στο «πάγωμα» της ένταξής της
Κουρτς: Η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα - Επιμένουμε στο «πάγωμα» της ένταξής της
Την πρόθεσή της να αντιταχθεί στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε εκ νέου το Σάββατο η Βιέννη.
Το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να εγκρίνουμε στην παρούσα μορφή το προσχέδιο συμπερασμάτων (της συνόδου), το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν περιέχει την απαραίτητη αντίδραση στα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία».
Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσει την προσεχή Τρίτη την πρόοδο της διαδικασίας διεύρυνσης της Ένωσης, το οποίο αφορά πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.
Όπως διεμήνυσε ο Κουρτς σε συνέντευξή το στο αυστριακό πρακτορείο APA, η Αυστρία επιθυμεί να περιλαμβάνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου η αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. «Έχουμε ήδη πει στους εταίρους μας ότι η Αυστρία δεν μπορεί να υιοθετήσει το προσχέδιο των συμπερασμάτων στην παρούσα μορφή», επισήμανε ο Αυστριακός υπουργός, ο οποίος κατήγγειλε τα πλήγματα που έχει επιφέρει η τουρκική κυβέρνηση «στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η ολλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι θα ζητήσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η Αυστρία ανήκει στο «κλαμπ των σκληρών» σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, το οποίο ακολούθησε μαζική καταστολή και δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις.
Στα τέλη Νοεμβρίου το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία την κατ’ αρχάς αναστολή των διαπραγματεύσεων, ένα ψήφισμα που πάντως δεν είναι δεσμευτικό.
Η Άγκυρα υπέβαλε επίσημο αίτημα για την ένταξή της στην ΕΕ το 1987 και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν το 2005.
Kατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με το γερμανό ομόλογό του στις αρχές Δεκεμβρίου, τόνισε ότι «για να υπάρχει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας χρειάζεται να πέφτουν οι τόνοι, να περιορίζεται η νευρικότητα και να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, που σημαίνει να εφαρμόζεται και να γίνεται σεβαστή η Συνθήκη της Λωζάνης».
Η Αθήνα δεν επιθυμεί την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Τουρκίας, θεωρώντας ότι θα προκαλέσει σειρά επιπλοκών, αρχής γενομένης από το προσφυγικό, ενώ και το Βερολίνο, δεν επιθυμεί να κόψει τις γέφυρες με την Άγκυρα στην παρούσα φάση.
Facebook Comments