To Vanity Fair δημοσίευσε την ετήσια λίστα του για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και ένας Ελληνας σκηνοθέτης έχει κατακτήσει μια θέση στη 10άδα με την τελευταία ταινία του. Αν και το μπορεί να του ξέφυγε αυτή τη φορά η υποψηφιότητα για όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, όπως είχε συμβεί με τον «Κυνόδοντα», ωστόσο ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου δεν πέρασε απαρατήρητος από το διεθνές κοινό.

Το πρώτο εγχείρημα του φιλόδοξου σκηνοθέτη στην αγγλική γλώσσα δεν τα πήγε κι άσχημα παρόλα αυτά, δεδομένου του ότι συμπληρώνει την ετήσια λίστα των δέκα καλύτερων ταινιών όπως επιλέχθηκαν από το Vanity Fair.

Πιο συγκεκριμένα, ο κριτικός κινηματογράφου Ρίτσαρντ Λόσον που συνέταξε και δημοσίευσε την εν λόγω λίστα πριν από πέντε ημέρες, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το πρώτο εγχείρημα του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου στα αγγλικά είναι μυστηριώδες και μελαγχολικό, όπως οι σχέσεις που απεικονίζονται σε αυτή την ψυχρή, αλλά ανθρώπινη φανταστική ιστορία. Ο Κόλιν Φάρελ είναι αφελής και αξιαγάπητος, όπως ο θλιμμένος ήρωας που επισκέπτεται το ξενοδοχείο, στο οποίο έχει 45 ημέρες για να βρει το ταίρι του ειδάλλως θα μετατραπεί σε ένα ζώο».

Παράλληλα συμπληρώνει την εκθειαστική του κριτική, με εντυπωσιακά θετικά λόγια για τον ίδιο και τους συντελεστές της: Η Ολίβια Κόλμαν είναι τέλεια ως αυστηρή ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, την ώρα που οι Μπεν Γουίσοου, Τζον Ράιλι, Άσλεϊ Τζένσεν και Αγγελική Παπούλια υποδύονται επισκέπτες με ανάμεικτα συναισθήματα πόνου και ελπίδας.

Επίσης, η Ρέιτσελ Βάις και η Λέα Σεϊντού συμπληρώνουν το εντυπωσιακό καστ της ταινίας. Ο Λάνθιμος έχει φτιάξει μία ταινία μοναχική, αναζήτησης, που όμως σε κάνει να νιώθεις ότι βγαίνεις έξω από το κενό των συναισθημάτων, προσφέροντας άνεση και κατανόηση […] Ο Λάνθιμος ήταν πάντα ένας τολμηρός δημιουργός, όμως μέσα από τη συγκεκριμένη ταινία, αποκαλύπτει περισσότερα από την πελώρια καρδιά του. Σιωπηρός αλλά έντονα ζωντανός, ο Αστακός είναι ταινία γεμάτη από μοναδική οπτική, και έναν οικείο γλυκόπικρο πόνο».

Η λίστα έχει ως εξής:

1. The Meddler

2. Moonlight

3. Fire at Sea

4. Things to Come

5. American Honey

6. Manchester by the Sea

7. Jackie

8. The Edge of Seventeen

9. Mountains May Depart

10. Lobster

Facebook Comments