Ο 3ος γύρος διαπραγμάτευσης Αθήνας – δανειστών αποτελεί την τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης πριν το τέλος του έτους με τις ελπίδες πάντως να βαίνουν ραγδαία μειούμενες. Οι επικεφαλής των θεσμών καταφθάνουν για 3η φορά στην Αθήνα τους τελευταίους 2 μήνες, μάλλον για τα προσχήματα παρά γιατί θεωρούν ότι υπάρχουν ελπίδες συμφωνίας, αν ευσταθούν οι πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να μην βρίσκει νόημα στις συνομιλίες με τόσο μεγάλο χάσμα μεταξύ των 2 πλευρών. 

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη τους όπως έχουν ειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές δεν πρόκειται να διαρκέσει περισσότερες από μερικές ημέρες στην διάρκεια των οποίων θα επιχειρηθεί σύγκλιση σε όσα περισσότερα μέτωπα γίνεται. Οι συζητήσεις σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα αφορούν το μεγάλο αγκάθι των εργασιακών αλλά και στο να κλείσει το δημοσιονομικό χάσμα με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για το 2018. Επιπλέον ενέργεια, κόκκινα δάνεια, απελευθέρωση αγορών και αποκρατικοποιήσεις θα απασχολήσουν επίσης τις διαπραγματευτικές ομάδες.

Η διαπραγμάτευση θα διεξαχθεί σε 2 μέτωπα καθώς Πέμπτη και Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο σημαντικές επαφές σε μια ακόμη προσπάθεια επίτευξης πολιτικής συμφωνίας με το ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό του 2018 και με τους Ευρωπαίους για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και έπειτα.

Με δεδομένο πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν αλλάζει τη στάση της αφού μόλις χθες η Ντέλια Βελκουλέσκου δήλωσε ότι ο στόχος του 3,5% είναι μη ρεαλιστικός και ότι οι Γερμανοί προτείνουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% σε βάθος 10ετίας, υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες για τα αποτελέσματα της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας. Και το ιστορικό άλλωστε τέτοιων ενεργειών δεν είναι ενθαρρυντικό.

Ο πρωθυπουργός πάντως θα έχει στη φαρέτρα του συμβιβαστική πρόταση με δεδομένο ότι η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους διαμηνύει ότι επιπλέον μέτρα δεν πρόκειται να λάβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του marketnews η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχθεί χρονική επέκταση του κόφτη έως το 2020-2021 με περιγραφή των μέτρων, όχι όμως και ποσοτικοποίηση τους, που θα αποκλείει επίσης την μείωση αφορολογήτου και συντάξεων. Ταυτόχρονα προτείνει οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων να τεθούν στο 2,5% του ΑΕΠ και 1% να πηγαίνει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω φοροελαφρύνσεων και μείωσης εισφορών.

Αυτή την πρόταση είχε στο μυαλό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνοντας στο Reuters ότι στόχος είναι ένας έντιμος συμβιβασμός.

Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε βαριά ατμόσφαιρα μετά το διάγγελμα παροχών του πρωθυπουργού με την Κομισιόν να διαμηνύει ότι δεν έχει ξεχάσει και είναι ακόμη αμφίβολο κατά πόσο η «μονομερής» ενέργεια Τσίπρα θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις…

Facebook Comments