Ιταλία: Πρόωρες εκλογές την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2017
Η Ιταλία βρίσκεται ενώπιον τραπεζικής κρίσης, η προσφυγική κρίση πιέζει και η χώρα χρειάζεται νέο εκλογικό νόμ
Η Ιταλία βρίσκεται ενώπιον τραπεζικής κρίσης, η προσφυγική κρίση πιέζει και η χώρα χρειάζεται νέο εκλογικό νόμ
Η Ιταλία βρίσκεται ενώπιον τραπεζικής κρίσης, η προσφυγική κρίση πιέζει και η χώρα χρειάζεται νέο εκλογικό νόμο. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα, στα οποία θα πρέπει να δώσει λύσεις ο νέος πρωθυπουργός.
Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να μην εισέλθει η χώρα σε κυβερνητική κρίση διαρκείας. Λίγες μόνο μέρες μετά την ήττα Ρέντσι στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος έδινε στον μέχρι πρότινος, υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η αποστολή του νέου πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης με την παραπαίουσα Monte die Paschi να χρειάζεται άμεσα σχέδιο διάσωσης. Την ίδια στιγμή πολλοί Ιταλοί περιμένουν ακόμα την οικονομική στήριξη της Πολιτείας μετά τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς. Και σαν να έφθαναν αυτά, η προσφυγική κρίση πιέζει αφόρητα την ιταλική κυβέρνηση, η οποία πρέπει παράλληλα να προετοιμάσει και έναν νέο εκλογικό νόμο.
Αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, που θεωρείται δεδομένη στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τη διάσωση της προβληματικής ιστορικής τράπεζας της Σιένα. Ο πολιτικός επιστήμονας Πάολο Τζεντιλόνι δεν είναι ειδικός επί των οικονομικών. Κι όμως στο υπουργείο Εξωτερικών τα κατάφερε καλύτερα από ότι αναμένονταν, κι ας μην είχε εμπειρία στην διπλωματία.
Πρόωρες εκλογές την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2017
Ο 62χρονος διάδοχος του Ματέο Ρέντσι θεωρείται κομματικός συνοδοιπόρος και στενός σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού, γεγονός που πρέπει να έπαιξε ρόλο στην επιλογή του από τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος εν τέλει δεν προτίμησε τον ανεξάρτητο πολιτικά οικονομολόγο και υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.
Οι Ευρωπαίοι πάντως βλέπουν θετικά την επιλογή Πάολο Τζεντιλόνι, μιας και είναι γνωστές οι θέσεις του υπέρ της Ευρώπης. Παράλληλα αναμένουν ότι θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, με ένα ωστόσο πιο μετριοπαθές στυλ ηγεσίας. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο και η Λέγκα του Βορρά χαρακτηρίζουν τον νέο πρωθυπουργό «αντίγραφο» ή «αβατάρ» του Ματέο Ρέντσι. Ίσως όμως τελικά να απαιτείται ένας μετριοπαθής πολιτικός για να συμφιλιώσει τις διάφορες πτέρυγες του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) αλλά και να γεφυρώσει το χάσμα που προκάλεσε στην ιταλική κοινωνία το πρόσφατο δημοψήφισμα.
Γεγονός πάντως είναι ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει. Σχεδόν όλα τα κόμματα ζητούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το ταχύτερο δυνατόν. Μέχρι τότε όμως πρέπει να επικυρωθεί ο νέος εκλογικός νόμος. Κατά συνέπεια ο Πάολο Τζεντιλόνι θα πρέπει να προσαρμόσει τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε να διασφαλίσει τη στήριξη τόσο της βουλής όσο και της Γερουσίας. Και τότε ενδέχεται να διεξαχθούν εκλογές πολύ πριν το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2018, είτε την ερχόμενη άνοιξη, είτε το καλοκαίρι.
Facebook Comments